Skiffertak: Pris, Fördelar, Nackdelar Och Mer

2000 - 4000 kr per kvadratmeter

300 000 - 600 000 kr i total genomsnittlig kostnad


Det genomsnittliga priset för skiffertak är 2800 kr per kvadratmeter, men kan kosta så lite som 2000 kr/kvm till så mycket som 4000 kr/kvm. För ett tak som är 150 kvadratmeter blir då det genomsnittliga priset för att lägga skiffertak mellan 300 000 - 600 000 kronor.

 • Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Skiffertak: Pris, Fördelar, Nackdelar Och Mer

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

Skiffertak har länge varit symbolen för elegans, hållbarhet och tidlös skönhet.

Men vad är det som gör skiffer till ett så attraktivt val för takbeklädnad, och hur kan det förbättra ditt hem på flera olika sätt?

I den här artikeln kommer vi att utforska vad skiffertak är, dess unika egenskaper, och varför det kan vara det bästa valet för ditt nästa byggprojekt.

Vad är Skiffertak?

Skiffertak är tillverkad av naturlig skiffersten, vilket gör denna typ av takbeklädnad utseendemässigt tilltalande såväl som praktisk och funktionell på många sätt.

Först och främst, skiffertak är kända för sin unika skönhet. Varje skifferplatta är unik, vilket innebär att ditt tak inte kommer att se ut som något annat. Det är en förändring som inte bara förhöjer ditt hems estetiska värde men också dess marknadsvärde.

fint tak i skiffer

Skiffertak är också extremt hållbara med en imponerande livslängd på över 100 år. Medan underlagstaket kan behöva bytas ut vart 50:e år, kan skifferplattorna återanvändas, vilket gör det till ett miljövänligt alternativ.

Pris För Skiffertak

Skiffer har rykte om sig att vara ett av de dyrare alternativen när det gäller takmaterial. Och visst, det stämmer till viss del.

Enligt vår data varierar genomsnittspriset för att lägga ett skiffertak kraftigt. Det kan röra sig om allt från 2.000 kr per kvadratmeter upp till 4.000 kr, och det är en rad faktorer som spelar in. Den genomsnittliga kostnaden per kvadratmeter är runt 2.800 kr per kvadratmeter.

För ett genomsnittligt hus med ett tak på 150 kvm innebär det att den genomsnittliga totala kostanden för att lägga skiffertak uppgår till 300 000 - 600 000 kr.

Kostnad

pris per kvm

Genomsnittlig (Låg) Kostnad

2000 kr

Genomsnittlig Kostnad

2800 kr

Genomsnittlig (Hög) Kostnad

4000 kr

Att lägga ett skiffertak är en ekonomisk åtgärd som sträcker sig långt bortom den första investeringen.

Även om de initiala kostnaderna kan vara höga, är det viktigt att notera att ett skiffertak kan hålla i flera generationer. Detta minskar de långsiktiga underhållskostnaderna och ökar även hemmets värde.

Kostnadsdrivande Faktorer

 • Takets Storlek: Ju större tak, desto mer material och därmed högre kostnader.
 • Takets Komplexitet: Ett tak med många nivåer och ovanliga vinklar kommer att kräva mer arbete, vilket ökar kostnaderna.
 • Strukturell Bärighet: Skiffer är tungt, och ditt hus måste vara strukturellt kapabelt att stödja den extra vikten. I vissa fall kan det krävas förstärkningar, vilket ökar kostnaden.
 • Val av Skiffer: Priset på skiffer varierar beroende på ursprung och kvalitet. Dessutom kan komplexiteten i installationen variera beroende på skifferns form och storlek.
 • Ytterligare Material: Takrännor, beslag och andra tillbehör kan också addera en extra kostnad.
 • Valet av Entreprenör: Det rekommenderas att inhämta flera anbud för att få en bild av marknadspriset och för att kunna göra en kvalificerad jämförelse.

Ibland kan det vara så att den billigaste lösningen på kort sikt kan visa sig vara den dyraste på lång sikt. Skiffer är en långsiktig investering, och det är alltid klokt att planera för framtiden.

Olika Typer av Skiffertak

Skiffer är inte bara en enhetlig kategori av sten; det är en värld av variation i både utseende och kvalitet. Denna variation kommer från skifferns geologiska ursprung, vilket varierar beroende på var i världen den utvinns.

I Sverige och Norge har vi exempelvis tillgång till lokal skiffer från välkända brott som Offerdal, Grythyttan, och norsk oppdalskiffer och ottaskiffer. Varje typ av skiffer har sin egen unika kombination av färg, textur och glans.

svenskt skiffertak

Vanliga Utformningar av Skiffertak

Skiffertak kan komma i olika utformningar, var och en med sina egna för- och nackdelar. Här är de vanligaste typerna:

 1. Fyrkantsskiffer - Dessa är kvadratiska plattor som ger en klassisk, symmetrisk look. De är enkla att lägga och har en tidlös charm.
 2. Lappskiffer - Dessa droppformade plattor har en rundad botten och en avsmalnande överdel, vilket ger en dynamisk och naturlig estetik till ditt tak.
 3. Rektangulära Plattor - Denna form är ett mellanting mellan fyrkantsskiffer och lappskiffer, och ger en balanserad, konventionell takyta.
 4. Oregelbundna Plattor - Dessa plattor är unikt formade, vilket gör dem både vackra och komplicerade att installera. Varje platta måste handplockas för sin specifika plats på taket, vilket gör processen tidskrävande.

I Norden är de tre första typen - fyrkantsskiffer, lappskiffer och rektangulära plattor - de mest populära, mycket på grund av att oregelbundna plattor är svårare att installera.

Historisk Bakgrund och Modern Användning

Skiffer har en lång historia som takmaterial. I Norge har det varit i användning sedan 1300-talet, medan Sverige upptäckte dess fördelar på 1700-talet.

Skiffer har särskilt varit populär i områden med närhet till skifferbrott och var ett favoritval fram till mitten av 1900-talet. Även om det inte är lika vanligt på nybyggda hus idag, har intresset för skiffer som ett traditionellt och hållbart material ökat på senare tid.

Oavsett om du är intresserad av att bevara ett historiskt hem eller bara vill införa en tidlös elegans i en modern byggnad, erbjuder skiffer en mångsidig och hållbar lösning.

Med så många typer och stilar att välja mellan, är det lätt att förstå varför skiffer fortsätter att vara ett attraktivt val för tak.

Fördelarna med Skiffertak

När det kommer till att välja takmaterial för ditt hem, står skiffer ut som en investering som fortsätter att ge avkastning, år efter år.

Men vad är det som gör skiffer till en sådan förmånlig investering? Låt oss dyka in i de många fördelarna med att ha ett skiffertak.

 • Måttbestämd Elegans - Skiffer är som en konstnärs duk – mångsidig och öppen för kreativitet. Oavsett om du föredrar klassisk uniformitet eller en mosaik av olika former och storlekar, kan skiffer anpassas för att passa ditt hem perfekt. Och när det gäller färg? Skiffer från olika regioner erbjuder en palett av färger, från mörka toner från Virginia till mångfärgade nyanser från Vermont.
 • Minimalt Underhåll, Maximal Livslängd - Skiffer är som en schweizisk armékniv bland takmaterial – den är robust mot allt från fukt och mögel till brand och temperaturförändringar. Detta reducerar underhållskostnaderna och ger dig mer tid och pengar att lägga på andra saker.
 • Byggd för att Vara - Om du letar efter en "en-gång-och-för-alla"-lösning för ditt tak, så är skiffer ditt svar. I en värld där de flesta takmaterial håller i några decennier, är skiffer ett material som står emot tidens tand. Det är inte bara ett hållbart val, men också ett miljövänligt ett, eftersom de slitstarka skifferplattorna kan återanvändas.
 • Naturlig Isolering - Skiffer är inte bara ett takmaterial; det är också en naturlig isolator. Dess densitet och tjocklek gör det svårt för både varm och kall luft att tränga igenom, vilket bidrar till att hålla ditt hem temperaturstabilt året runt. Kombinerat med rätt isolering, kan det också förbättra din bostads energieffektivitet.
 • Prestanda och Säkerhet - Vatten har ingenstans att gå när det möter ett skiffertak. Det är helt enkelt för tätt och robust. Det erbjuder också enastående vindresistens och är icke-brännbart, vilket ger ett extra lager av skydd mot elementen och potentiella faror som brand eller blixtnedslag.
 • En Livslängd Utan Like - Skiffer inte bara lovar en lång livslängd, det levererar. Med rätt installation och under förutsättning att du inte har några större takskador, kan ditt skiffertak mycket väl överleva dig. Detta är inte en överdrift; vissa skiffertak har stått pall i århundraden!
 • Oöverträffat utseende - Slutligen, estetiken. Skiffer har en naturlig, rustik charm som helt enkelt inte går att kopiera. Det lägger till en tidlös skönhet till ditt hem, en skönhet som kommer att vara i generationer.
klassiskt skiffertak

Nackdelar med Skiffertak

Innan du gör det stora språnget och investerar i ett skiffertak, är det viktigt att känna till några av dess begränsningar och utmaningar. Här går vi igenom några punkter som kan vara värda att beakta.

 • Tungt på Takkonstruktionen - Skiffer är inte bara tungt på plånboken, det är också fysiskt tungt. Med en tyngre vikt kan det vara en belastning på din bostads takstruktur. Om du bor i en region med mycket snö, måste du även lägga till den extra vikten. Det kan kräva en dyr förstärkning av takstrukturen, vilket kan komplicera din budget.
 • Delikat Hantering Krävs - Skiffer är robust mot väder och tid, men det är också en känslig skönhet. Felaktig hantering kan leda till sprickor och skador. Det rekommenderas därför att du anlitar professionella takläggare som är specialiserade på skiffer, vilket kan vara en utmaning att hitta och potentiellt mer kostsamt.
 • Känslig för Slagskador - Skiffer kan stå emot mycket, men inte allt. Det är känsligt för direkta slagskador och kan lätt spricka eller krossas om det utsätts för kraftiga stötar. Om olyckan är framme kan det vara en utmaning att hitta en exakt matchning för reparationer, både i färg och textur.
 • Begränsningar i Vikt - Ja, skiffer är tålig, men det är inte lättviktigt. Om ditt tak inte är byggt för att hantera den extra vikten, kan det vara en avgörande faktor. Det är viktigt att konsultera en professionell för att utvärdera din takstruktur innan du går vidare med en skifferinstallation.
 • Höga Materialkostnader - Låt oss tala öppet om det: skiffer är en kostsam affär. Om du har en stram budget, kan skiffer tyvärr vara ute ur bilden. Men det är också värt att notera att dess långa livslängd kan göra det kostnadseffektivt på lång sikt.
 • Expertis Är Ett Måste - Skiffer är inte för DIY-entusiasten eller för takläggaren som saknar erfarenhet av detta specifika material. Det kräver en erfaren hand och specialverktyg för att installeras korrekt. I vissa regioner kan det vara svårt att hitta kvalificerade takläggare, vilket ytterligare begränsar dina alternativ.

Installation av Skiffertak: En Uppgift för Experter

När det kommer till installation av skiffertak, är det en uppgift som definitivt ska överlämnas till professionella takläggare. Om du är van att göra det själv när det gäller hemförbättring, kan det vara frestande att tänka sig att skifferinstallation är som vilken annan takläggning som helst.

Men det är en grov missuppfattning. Skifferinstallation kräver specialverktyg, som skifferhammare, rivjärn och skifferskärare, vilka sällan finns i den genomsnittliga hemmafixarens verktygslåda.

Förutom de specialverktyg som behövs, måste skifferplattorna sorteras, gallras och blandas korrekt för att säkerställa ett enhetligt och högkvalitativt resultat över hela taket. Detta är inget för amatörer.

Specialiserade takläggare med erfarenhet av skiffer är absolut nödvändiga, och dessa kan vara svåra att hitta beroende på var du bor.

lägga skiffertak

Underhåll och Reparationer

Skiffer är känd för sin hållbarhet och sin förmåga att stå emot väder och vind. Men tro inte att det är ogenomträngligt. Skiffer är ett förvånansvärt sprött material som kan spricka eller brytas vid kraftiga stötar.

En fallande gren som kanske bara skulle ha lämnat en buckla i ett asfalttak kan mycket väl spricka en skifferplatta.

Reparationer på ett skiffertak är inte heller något att ta lätt på. För det första, att gå på ett skiffertak utan att skada det är en konstform i sig. Det kräver speciella stödsystem för att säkerställa att du inte skadar taket eller dig själv.

För det andra är skiffer en naturprodukt med många variationer. Att hitta en ersättningsplatta som matchar de befintliga kan vara en utmaning, både i färg och textur. Detta gör att reparationer ofta blir komplicerade och bör endast utföras av kvalificerade yrkesmän.

Vanliga Frågor Om Skiffertak

Hur länge håller ett skiffertak?

Ett skiffertak är känt för sin hållbarhet och kan i många fall hålla i över 100 år. Livslängden påverkas av faktorer som kvalitet på material och korrekt installation.

Är skiffertak vattentäta?

Ja, skiffer är ett naturligt vattenavvisande material. Det betyder att ditt tak kommer att vara skyddat från läckage och vattenintrång, förutsatt att det är korrekt installerat.

Vad kostar det att installera ett skiffertak?

Kostnaden för installation av ett skiffertak kan variera kraftigt. Genomsnittspriset ligger på omkring 2.000 kr per kvadratmeter takyta, men det finns flera faktorer som kan påverka priset, inklusive takets storlek, komplexitet och den valda entreprenören.

Vilka typer av skiffertak finns det?

Det finns flera typer av skiffertak, inklusive fyrkantsskiffer, lappskiffer, rektangulära plattor och oregelbundna plattor. Varje typ har sina egna unika egenskaper och fördelar.

Behöver skiffertak särskilt underhåll?

Skiffertak är generellt lågt på underhåll. Men eftersom skiffer är ett sprött material, bör eventuella reparationer göras av kvalificerade yrkesmän för att undvika ytterligare skador.

Är skiffertak miljövänliga?

Ja, skiffer är ett naturligt material som är helt återvinningsbart. Dess långa livslängd gör också att det är en hållbar investering jämfört med andra takmaterial som behöver bytas ut oftare.

Avslutande Tankar: Är ett Skiffertak en God Investering?

Trots den höga initiala kostnaden är ett skiffertak en utmärkt långsiktig investering. Dess robusthet och potential att öka bostadens marknadsvärde gör det till ett klokt finansiellt beslut.

Om du överväger att investera i ett nytt tak, bör skiffer definitivt vara på din lista över alternativ att utforska.

Mer Läsning Från Oss