Takbeklädnad: Olika Typer & Dess Användning

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

takbeklädnad guide

Står du inför beslutet att bygga nytt eller renovera taket på din befintliga fastighet? Då har du en rad olika takbeklädnader att välja mellan.

Många väljer att hålla sig till det material som tidigare använts, men det kan också finnas goda skäl att överväga en förändring.

I vår guide tar vi en närmare titt på de olika alternativen inom takbeklädnader.

Varför Är Rätt Takbeklädnad Viktigt?

Att välja rätt takbeklädnad är inte bara en fråga om estetik, utan även en viktig faktor för takets hållbarhet och funktion.

Materialvalet påverkar allt från hur väl taket står emot väder och vind, till hur mycket underhåll det kräver och vilka kostnader du kan förvänta dig. Därför är det viktigt att göra ett välgrundat val som passar just din byggnad och de förhållanden den utsätts för.

Takbeklädnad

Pris per kvm

taklutning

livslängd

Lertegelpannor - ofalsade

270 - 470 kr

1:2,5 / 22 °

50 - 100 år

Lertegelpannor - handslaget

540 - 740 kr

1:2 / 27 °

50 - 100 år

Lertegelpannor - falsade

250 - 450 kr

1:4 / 14 °

50 - 100 år

Betongpannor - falsade

100 - 160 kr

1:4 / 14 °

30 - 40 år

Bandplåt - dubbelfalsad

60 - 200 kr

1:10 / 5,7 °

40 - 60 år

Bandplåt - enkelfalsad

60 - 200 kr

1:4 / 14 °

40 - 60 år

Bandplåt - zink, koppar

300 - 1 000 kr

1:4 / 14 °

50 - 100 år

Profilerad plåt

240 kr

1:4 / 14 °

40 - 60 år

Shingel

150 kr

1:4 / 14 °

25 - 30 år

Ytpapp - tvålagstäckning

80 - 120 kr

1: > 20 / < 3 °

25 - 30 år

Takplåt: Ett Mångsidigt och Långlivat Alternativ

Takplåt är en beprövad favorit när det gäller takbeklädnad, och dess popularitet har hållit i sig sedan 1500-talet. Det är inte svårt att förstå varför.

Takplåt erbjuder en mängd fördelar som gör det till ett utmärkt val för en rad olika byggprojekt.

takplåt som takbeklädnad

Varför Välja Takplåt?

 • Låg vikt: En av de stora fördelarna med takplåt är dess låga vikt, vilket gör att det passar för nästan alla typer av takkonstruktioner utan att addera extra belastning.
 • Kostnadseffektivt: Takplåt är också ett ekonomiskt val. Det är oftast billigare än många andra takmaterial, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för dem som har en stram budget.
 • Lång Livslängd: Takplåt är inte bara kostnadseffektivt; det är också hållbart. Ett välunderhållet plåttak kan ha en livslängd på upp till 50 år. För vissa material som zink och koppar kan livslängden vara ännu längre, upp till 100 år.
 • Flexibilitet i Taklutning: En annan fördel är att takplåt kan användas på tak med en lutning så låg som 5,7 grader, vilket ger dig mer flexibilitet i designen av ditt tak.
 • Enkel Installation: I vissa fall är det till och med möjligt att lägga plåttak ovanpå ett befintligt tak, vilket kan spara både tid och pengar.

Takplåt finns i flera olika utföranden och material, vilket ger dig många alternativ att välja mellan. Du kan välja allt från traditionell korrugerad plåt till moderna varianter med olika typer av ytbehandlingar.

Betongpannor: Ett Prisvärt och Stilfullt Val

När det kommer till att välja takmaterial som kombinerar stil och ekonomi, är betongpannor ett starkt alternativ. 

Med sitt utseende, som starkt påminner om klassiska tegelpannor, är betongpannor ett populärt val, särskilt vid nybyggnation.

betongpannor som takbeklädnad

Varför Välja Betongpannor?

 • Stilfullt Utseende: Betongpannor efterliknar det klassiska utseendet hos tegelpannor, vilket gör dem till ett estetiskt tilltalande val för många husägare.
 • Vikt och Stabilitet: Betongpannor är tyngre än många andra takmaterial, vilket innebär att en stabil takkonstruktion är nödvändig för att stödja dem.
 • Flexibilitet i Taklutning: De kan läggas på tak som har en lutning på minst 14 grader, vilket erbjuder viss flexibilitet i ditt byggprojekt.
 • Kostnadseffektivitet: Om du älskar utseendet på tegel men inte prislappen, är betongpannor ett kostnadseffektivt alternativ.
 • Underhåll: Det är viktigt att notera att betongpannor kräver regelbundet underhåll. För att behålla sitt utseende krävs taktvätt och målning med jämna mellanrum.
 • Livslängd: Med rätt skötsel har betongpannor en livslängd på cirka 30-40 år, vilket gör dem till en långsiktig investering för ditt hem.

Varianter och Färger

Betongpannor kommer i en mängd olika utföranden och färger, vilket ger dig möjlighet att anpassa taket efter din personliga stil och de arkitektoniska detaljerna på ditt hus.

Om du letar efter ett takmaterial som kombinerar traditionellt utseende med moderna fördelar, kan betongpannor vara det rätta valet för dig.

Ytpapp: Flexibelt och Kostnadseffektivt Takmaterial

Ytpapp har länge varit en standardlösning för byggnader som garage och förråd men har på senare tid också blivit populärt för bostadshus. 

Detta takmaterial är känt för sin flexibilitet och är särskilt lämpligt för platta tak eller tak med mycket låg lutning.

ytpapp takbeklädnad

Varför Välja Ytpapp?

 • Flexibilitet: Ytpapp är det enda material som rekommenderas för platta tak eller tak med en lutning på mindre än 3 grader, vilket gör det mycket mångsidigt.
 • Låg vikt: Ytpapps låga vikt gör det lämpligt för byggnader med mindre robusta takkonstruktioner, som garage, förråd och uterum.
 • Känslighet: Det är viktigt att notera att ytpapp är mer känsligt än andra takmaterial. Det rekommenderas inte att ställa en stege eller andra tunga föremål direkt på ytpapp.
 • Kostnadseffektivitet: Ytpapp är ett av de billigare takmaterialen på marknaden och går dessutom snabbt att installera.
 • Livslängd: Med en förväntad livslängd på 25–30 år, är ytpapp inte det mest långlivade material du kan välja, men det håller fortfarande en god tid jämfört med dess kostnad.

Användningsområden

Förutom att vara ett vanligt val för garage och förråd, har ytpapp också blivit allt mer populärt för användning på villor och andra bostadsbyggnader. Dess låga vikt och flexibilitet gör det till ett attraktivt alternativ för en mängd olika byggnadstyper.

Om du söker ett flexibelt och kostnadseffektivt alternativ för ditt tak, kan ytpapp vara rätt val för dig, särskilt om du har en byggnad med låg eller ingen taklutning.

Shingel: Estetiskt och Ekonomiskt Takmaterial

Shingel är en modernare variant av ytpapp och har snabbt blivit en populär takbeklädnad. 

Med en mångfald av mönster, strukturer och färger ger shingel inte bara skydd utan också en estetisk dimension till ditt tak.

livslängden på shingeltak

Varför Välja Shingel?

 • Designmöjligheter: Shingel finns i en mängd olika mönster, strukturer och färger, vilket ger dig stor frihet att anpassa takets utseende efter dina egna preferenser.
 • Snabb Monteringsprocess: Shingel är lätt att installera, vilket sparar både tid och arbetskostnader.
 • Kostnadseffektivt: Liksom ytpapp är shingel ett relativt billigt material, vilket gör det till ett attraktivt val för budgetmedvetna husägare.
 • Taklutning: Shingel rekommenderas för tak med en lutning på minst 14 grader, vilket gör det till ett lämpligt val för de flesta taktyper.
 • Livslängd: Med en förväntad livslängd på 25–30 år, är shingel inte det mest hållbara materialet på marknaden, men det är ändå en solid investering givet dess andra fördelar.

Användningsområden

Shingel är särskilt populärt för bostadshus och andra byggnader där estetik är en viktig faktor. Dessutom, tack vare sin enkla installation, är det också ett populärt val för DIY-projekt.

Om du söker ett takmaterial som är både estetiskt tilltalande och ekonomiskt, kan shingel vara ett utmärkt val för dig. Det är särskilt lämpligt för dig som vill ha många designalternativ att välja mellan, utan att tumma på skydd och hållbarhet.

Decra: Det Moderna och Tysta Takmaterialet

Decra är en innovativ takbeklädnad som kombinerar det bästa av många världar: hållfasthet, estetik och tystnad.

Med sin unika konstruktion av en stålstomme, korrosionsskyddande material och stengranulat på ytan, erbjuder Decra en rad fördelar som gör det till ett attraktivt alternativ för moderna byggnader.

decra takbeklädnad

Varför Välja Decra?

 • Snabb och Enkel Installation: Decra är designat för att vara enkelt och snabbt att installera, vilket minskar arbetskostnaderna.
 • Estetiskt Tilltalande: Med ett utseende som liknar betongpannor, ger Decra ditt tak en klassisk och elegant estetik.
 • Hög Hållfasthet: Decra är byggt för att vara hållbart och tätt, vilket ökar takets livslängd och minskar underhållsbehovet.
 • Flexibel Taklutning: Oavsett om ditt tak har en lutning på 10 eller 85 grader, är Decra ett lämpligt val. Detta gör det extremt mångsidigt och anpassningsbart till olika taktyper.
 • Lång Livslängd: Med en förväntad livslängd på 40–50 år, är Decra en långsiktig investering för ditt hus.
 • Ljuddämpande: En av de mest unika fördelarna med Decra är dess ljuddämpande egenskaper. Du behöver inte oroa dig för att höra regnet slå mot taket, vilket bidrar till en lugn och behaglig inomhusmiljö.

Användningsområden

Decra är särskilt lämpligt för moderna bostadshus och kommersiella byggnader som kräver ett hållbart, estetiskt och tyst takmaterial. Det kan även vara ett bra val för renoveringsprojekt där man vill uppgradera till ett mer hållbart och underhållsfritt material.

Om du letar efter ett takmaterial som är modern, hållbar och tyst, kan Decra vara det rätta valet för dig. Det erbjuder en kombination av fördelar som gör det till en allt mer populär takbeklädnad på marknaden.

Hur Väljer Du Rätt Takbeklädnad?

Att välja rätt takbeklädnad är en viktig beslutspunkt när du bygger nytt eller renoverar. Ditt val påverkas av en mängd faktorer, inklusive klimatet i ditt område, ditt hus arkitektoniska stil, och din budget. Här är några frågor att ställa dig själv:

 • Vilka är mina estetiska preferenser? Om du vill att ditt hus ska ha ett klassiskt utseende, kanske tegel- eller betongpannor är bäst. Om du föredrar en modern stil, kan Decra eller takplåt vara ett bra alternativ.
 • Vad är min budget? Material som takplåt och betongpannor tenderar att vara billigare, medan Decra och lertegelpannor kan vara dyrare initialt men ha en längre livslängd.
 • Hur viktigt är underhåll för mig? Vissa material, som lertegelpannor, kräver minimalt underhåll, medan betongpannor kan behöva regelbunden rengöring och målning.
 • Finns det speciella klimatförhållanden att beakta? Om du bor i ett område med mycket nederbörd eller stark vind, vill du ha ett takmaterial som är extra tåligt och vattentätt.
 • Hur komplex är min takkonstruktion? Om du har en komplicerad takform, kan det påverka vilka material som är lämpliga. Vissa material är mer flexibla och lättare att installera på komplexa tak.
 • Planerar jag att installera solceller eller andra takinstallationer? Vissa takmaterial är mer lämpliga för detta än andra.

Sammanfattningsvis Om Takbeklädnad

Valet av takbeklädnad är en komplex process som involverar flera variabler, från estetiska önskemål och budget till praktiska behov som klimat och underhåll.

Genom att ta dig tid att noggrant överväga dina behov och alternativ kan du göra ett välgrundat val som inte bara skyddar ditt hus utan också förbättrar dess estetiska attraktionskraft och värde.

Oavsett om du lutar åt traditionella lertegelpannor, mångsidiga betongpannor, moderna Decra eller något annat, kommer rätt takbeklädnad att vara en som uppfyller alla dina personliga och strukturella krav.

Mer Läsning Från Oss