Vad Kostar Det Att Måla Plåttak? Pris & Mer

110 - 250 kr per kvadratmeter

20 500 - 34 800 kr i total genomsnittlig kostnad


Att måla ett plåttak kostar mellan 110 till 250 kr per kvadratmeter, eller mellan 20 500 - 34 800 kronor för hela arbetet i genomsnitt. Detta pris kan variera kraftigt utifrån storlek, lutning och skick på taket.

 • Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Vad Kostar Det Att Måla Plåttak? Pris & Mer

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

Att måla om ditt plåttak är en investering som både förbättrar takets utseende och förlänger takets livslängd. Men innan du dyker in i detta projekt, är det viktigt att förstå de kostnader som medföljer.

Priset kan variera relativt kraftigt beroende på en rad olika faktorer, såsom förarbete och typ av plåttak.

Pris För Att Måla Plåttak per Kvadratmeter

I Sverige kan du förvänta dig att betala ungefär 180 kr per kvadratmeter för att måla ditt plåttak. Detta pris kan dock variera beroende på mängden färg som behövs.

Prisintervall att räkna med ligger mellan 110 kr och 250 kr per kvadratmeter, beroende på offerter från lokala takmålare.

I vissa fall debiteras arbetet per "kvadrat", vilket motsvarar 100 kvadratmeter. Detta är särskilt vanligt för vissa takmaterial som metallbältros.

Genomsnittspriset ligger på cirka 1 800 SEK per kvadrat, med ett prisintervall mellan 1 080 SEK och 2 520 SEK per kvadrat.

Prisintervall Baserat på Takstorlek i Kvadratmeter:

Takets Storlek

prisintervall

93-139 kvm

11 000 - 38 000 kr

140-186 kvm

16 000 - 51 000 kr

187-232 kvm

22 000 - 63 000 kr

233-279 kvm

27 000 - 76 000 kr

Vad Kostar Det Att Måla Plåttak?

I våra prisexempel har vi utgått från en timkostnad på 600 kronor för en målare, vilket är nära branschstandard. Detta är ett genomsnittligt pris som varierar beroende på region. I storstäder kan priset vara 10–20% högre jämfört med mindre orter.

Exempel: Normalstor Villa med Sadeltak

Vi har räknat på en normalstor villa med ett enkelt sadeltak som har en yta på 180 kvm. 

Arbetsfas

kostnad

Taktvätt

9 500 kr

Målning

23 000 kr

Totalt:

32 500 kr

Om ditt tak har speciella egenskaper som en brant lutning eller många vinklar och vrån, bör du förbereda dig på en högre kostnad än den som presenteras i våra exempel.

För en mer detaljerad nedbrytning av priset kommer vi att dela upp arbetet i förberedande arbete och själva målning.

Förberedande Arbeten

rengöra plåttak

En ordentlig taktvätt är det första steget för att säkerställa att ditt tak är i optimalt skick inför målning.

Om taket inte är rent, kommer det nya färglagret inte fästa ordentligt, vilket kan leda till sämre hållbarhet och estetik.

Taktvätt med ångtryck

Ångtryckstvätt används för att noggrant rengöra takets yta. Denna metod använder vatten med en temperatur över 100 grader Celsius och ett högt tryck, ofta upp till 600 bar, för att lösa upp och ta bort inbiten smuts, mossa och alger.

Anti-Algbehandling

Utan en anti-algbehandling riskerar du att mossa och alger snabbt återvänder och underminerar det skyddande färglagret. Detta kan försvaga taket och göra det mer mottagligt för skador som korrosion och fuktintrång.

Efter att taket är rengjort sprutas ett anti-algmedel på ytan. Detta medel verkar på cellnivå och dödar de rötter från mossa och alger som har trängt in i betongpannornas porer.

TAKTVÄTT EXEMPELKOSTNAD

pris

Arbetskostnad

9 600 kr

Materialkostnad

2 800 kr

ROT-avdrag

- 2 900 kr

Totalt

9 500 kr

Nedbrytning Av Kostnaderna För Förarbete Inför Takmålning

Nedan kan du hitta en detaljerad nedbrytning av dessa kostnader, och vad de omfattar.

 1. Arbetskostnad - Arbetskostnaden täcker tid och arbete som krävs för både taktvätten och anti-algbehandlingen. Med ett pris på 600 kronor per timme och totalt 16 timmars arbete, landar arbetskostnaden på 9 600 kronor.
 2. Materialkostnad - Materialkostnaden på 2 800 kronor inkluderar kostnaden för ångtryckstvätt och anti-algmedel, samt eventuella andra rengöringsmedel som kan behövas.
 3. ROT-avdrag - ROT-avdraget är en skattereduktion som du kan utnyttja för renovering och ombyggnad. I det här fallet skulle det minska din totala kostnad med 2 900 kronor.
 4. Total Kostnad - Efter ROT-avdraget skulle den totala kostnaden för de förberedande arbetena vara 9 500 kronor.

Målning Av Plåttak

måla plåttak

Målningen utförs med hjälp av en färgspruta, som ger en jämn och fin yta. Två lager akrylatfärg appliceras för att säkerställa en hållbar och väderbeständig yta.

Hela målningsprocessen tar cirka 24 timmar att slutföra. Detta inkluderar tid för båda färglagren samt eventuell torktid mellan dem.

Takmålning exempelkostnad

pris

Arbetskostnad

15 600 kr

Materialkostnad

11 800 kr

ROT-avdrag

- 4 400 kr

Totalt

23 000 kr

Nedbrytning Av Kostnaderna För Takmålning

Nedan kan du hitta en detaljerad nedbrytning av dessa kostnader, och vad de omfattar.

 1. Arbetskostnad - Arbetskostnaden täcker 26 timmars arbete, med en timkostnad på 600 kronor. Detta inkluderar tiden det tar att applicera båda färglagren.
 2. Materialkostnad - De 11 800 kronorna i materialkostnad inkluderar akrylatfärgen som används, samt andra material och utrustning som färgspruta och skyddsutrustning.
 3. ROT-avdrag - Genom ROT-avdraget kan du dra av 4 400 kronor från den totala kostnaden, vilket gör att du sparar en betydande summa.
 4. Total Kostnad - Efter ROT-avdraget kommer den totala kostnaden för målningen att vara 23 000 kronor.

Vad som påverkar kostnaden för att måla tak

För att få en bättre uppfattning av de kostnader som uppstår när man anlitar någon för att måla taket, fortsätt läsa.

1. Förarbete

Takets befintliga skick är en signifikant faktor som påverkar kostnaden för att måla ett plåttak.

Om taket är i sämre skick, kommer förarbetet att vara mer omfattande, vilket innebär en högre kostnad. Detta kan inkludera att ta bort påväxt och eventuell korrosion som har byggts upp över tid.

2. Färgval

Valet av färg har både en inverkan på slutresultatet och den totala kostnaden. Det är viktigt att välja en färg specifikt avsedd för plåttak. Olika färgtyper har olika prislappar och egenskaper, så det kan vara lönsamt att konsultera med en professionell målare.

Ett tips är att köpa färg genom din målerifirma, eftersom de ofta har möjlighet att få rabatterade priser.

3. Takets Storlek

Storleken på det plåttak som ska målas är en annan viktig faktor som påverkar totala kostnaden. Naturligtvis, ju större tak, desto högre blir kostnaden för att måla det, och vice versa.

Efter att ha valt färg, kan du göra en beräkning baserad på takets yta för att få en uppskattning av hur mycket färg som behövs. Plåttaksfärger kräver generellt cirka en liter färg per sju kvadratmeter tak.

4. Takets Lutning

Om du tar en promenad i ditt grannskap kommer du sannolikt att märka en variation av taklutningar. Taklutningarna kan variera kraftigt, från en 4:12 lutning till en 9:12 lutning.

Den första siffran beskriver takets "höjning," det vill säga hur mycket taket höjs från mittbjälken. Den andra siffran beskriver takets "längd," som är avståndet från takets mitt till dess kant.

Har du ett tak med en lutning på 6:12 eller högre? Då bör du vara beredd på en extra kostnad. Arbetet på dessa branta tak kräver ofta specialutrustning. Prisökningen kan ligga mellan 5% och 20%, beroende på lutningens grad.

5. Arbetskostnad

När det kommer till kostnaden för att måla ett plåttak, är arbetskostnaderna en betydande del. De utgör omkring 60-80% av den totala projektkostnaden.

Om ditt projekt kostar 20,000 kr, kommer cirka 6,000 - 8,000 kr att gå till material medan resterande 14,000 - 16,000 kr är för arbete. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till när du budgeterar för ditt projekt.

Se Till Att Välja Rätt Leverantör

Det kan vara påfrestande att tänka att man själv kan måla plåttaket för att spara pengar, istället för att anlita en professionell firma som gör det åt dig.

Men det är viktigt att komma ihåg att målning av plåttak är en komplicerad process som kräver expertis och rätt verktyg för ett hållbart resultat.

Varför Anlita en Professionell?

 1. Tidsbesparing: En erfaren takläggare kan utföra jobbet snabbare och mer effektivt.
 2. Kvalitet: Med erfarenhet kommer expertis. En professionell vet exakt vilken typ av färg som bäst passar ditt plåttak och hur den ska appliceras för optimal hållbarhet.
 3. Säkerhet: Arbetet involverar arbete på höga höjder och användning av specialiserad utrustning, vilket kan vara riskabelt om du inte är utbildad.
 4. Kostnadsbesparingar på Lång Sikt: Ett dåligt utfört jobb kan leda till flagnande färg och korrosion, vilket innebär att du snart kommer att behöva måla om taket igen.

Använd Vår Tjänst för Gratis Offertförfrågningar

Om du är osäker på var du ska börja, kan du använda vår tjänst för att komma i kontakt med lokala takläggare helt gratis. Genom att jämföra offerter kan du få en bra bild av vad det kommer att kosta och välja den tjänst som bäst passar dina behov och budget.

Så innan du klättrar upp på stegen med pensel och färgburk i hand, överväg fördelarna med att anlita en professionell. Det kan visa sig vara den mest kostnadseffektiva lösningen i det långa loppet.

Mer Läsning Från Oss