Att Tänka På Inför Byta Av Plåttak På Friggebod

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 19, 2023

plåttak på friggebod guide

Om du är en av dem som har den lyxen att ha en egen tomt och funderar på att utöka din bostadsyta med en friggebod med plåttak, finns det en hel del att beakta.

Från isolering och elektricitet till takmaterial—en friggebod är inte bara en extra yta, det är en förlängning av ditt hem. Och när det kommer till taket, kan ett plåttak vara det idealiska valet.

Men innan du slår in den första spiken, är här några tankar att fundera över.

Vad Man Bör Tänka På Innan Man Lägger Plåttak På Friggebod

En friggebod är inte bara ett utrymme; det är en möjlighet att bygga något fint och funktionellt. Det ger dig en chans att utöka din livsyta och kanske till och med öka fastighetens värde.

lägga plåttak på friggebod

Men som med alla goda saker, kommer framgången i detaljerna. Likt att sätta plåttak på förrådet gäller det att vara detaljorienterad. Från att välja rätt material till att förstå de strukturella och estetiska aspekterna, varje val du gör kommer att påverka slutresultatet.

 1. Takets Lutning - Ett plåttak är estetiskt tilltalande och väderbeständigt, men det kräver också en viss lutning. Har ditt friggebodstak en lutning mindre än 14 grader? Då bör du överväga andra material eller strukturella förändringar.
 2. Multifunktionell Användning - Om du planerar att använda friggeboden som ett gästrum, kontor, eller hobbyrum, kommer du sannolikt att vilja dra in elektricitet och kanske även värme och VVS. Då ställs högre krav på byggnadens isolering och takets täthet.
 3. Materialval - Tänk också på att olika plåtmaterial har olika fördelar och nackdelar. Galvaniserad stålplåt är till exempel slitstarkt och ekonomiskt, men kanske inte det bästa valet för kustnära områden där saltvatten kan påverka. Aluminium eller rostfritt stål kan vara bättre alternativ i dessa fall.
 4. Utseende - Om friggeboden är en förlängning av ditt hem, bör dess estetiska uttryck matcha din huvudbyggnad. Om ditt hem har ett plåttak, ger det en estetisk kontinuitet att också välja plåttak för friggeboden, förutsatt att lutningen tillåter det.
 5. Bygglov och Regler - En av fördelarna med att bygga en friggebod är att den oftast inte kräver bygglov. Men det är ändå klokt att dubbelkolla alla lokala regler och bestämmelser, inklusive eventuella begränsningar för takmaterial och lutning.
 6. Skydda Mot Vädrets Makter - Ett särskilt fokusområde är att se till att taket är ordentligt skyddat mot väder och vind under arbetets gång. Innan takpappen är på plats och ordentligt förseglad, är taket sårbart för vattenintrång. Om regnet börjar falla mitt i ditt projekt, kan du ställas inför kostsamma och tidskrävande reparationer. Använd presenningar eller annat vattentätt material för att skydda ditt arbete tillfälligt vid dåligt väder.
 7. Verktyg Och Utstyrslista - Innan du börjar, se till att du har all nödvändig utrustning till hands. Det inkluderar inte bara skruvar och spikar, utan också rätt typ av verktyg för att klippa och forma plåten, samt lämplig personlig skyddsutrustning.

Guide för att Lägga Plåttak på Friggebod

Att lägga plåttak på en friggebod skiljer sig en del från att göra samma arbete på ett förråd, speciellt eftersom de flesta friggebodar har innertak. Det ställer högre krav på precision och täthet för att undvika fuktproblem.

Här kommer en steg-för-steg-guide som tar dig från start till mål i ditt friggebodsprojekt.

Steg 1: Förbered Underlaget

Börja med att lägga råspont över takstolarna. Det skapar en stabil grund att arbeta på. Notera att när du lägger plåttak behöver råsponten inte vara lika grov som för takpannor.

Steg 2: Lägg Takpapp

Rulla ut takpapp vågrätt, och börja från botten av taket och arbeta dig upp mot taknocken. Varje skarv bör överlappa med minst 15 cm. Om du använder självhäftande takpapp, se till att klistret fäster väl; i annat fall behöver du täta skarvarna med asfalt. Använd pappspik för att säkra skarvarna.

Steg 3: Installera Läkt

Nu är det dags för bärläkt och ströläkt, baserat på måtten du fått från din takplåtsleverantör. Det är kritiskt att läkten har exakt rätt avstånd för att plåten ska fästas ordentligt.

Steg 4: Placera Plåtskivor

Lägg plåtskivorna på läkten och fäst dem med lämpliga skruvar. Se till att följa leverantörens instruktioner för hur plåtskivorna ska överlappa varandra.

Steg 5: Täta och Slutför

Slutligen, ta hand om alla genomföringar och eventuella skorstenar. Det kan också vara nödvändigt att installera bleck på taknocken och sidorna för att hindra vattenintrång.

fin friggebod med plåttak

Tips och Tricks

 • Temperatur och väder: Undvik att lägga plåttak i extrem kyla eller värme. Plåt kan expandera och krympa vilket gör det svårare att arbeta med.
 • Skruva rätt: Använd en skruvdragare med momentinställning för att säkerställa att varje skruv fästs med rätt kraft, undvik att översträcka eller skada materialet.
 • Mät två gånger, skär en gång: Noggranna mätningar är avgörande för att minimera spill och maximera estetiken.
 • Säkerhet först: Glöm inte säkerhetsutrustning som hjälm, arbetshandskar och ordentliga stövlar. Det är också bra att använda en sele om du jobbar på hög höjd.

Genom att följa denna guide och vara noggrann i varje steg, kan du skapa ett tak som inte bara är vackert att se på, men också funktionellt och tätt—en perfekt utvidgning av ditt hem.

Avslutande Ord Om Plåttak På Friggebod

Att lägga plåttak på en friggebod kan vara en givande uppgift som inte bara förbättrar utseendet, men också funktionaliteten av din kompletterande bostadsyta.

Med noggrann planering, rätt verktyg och en solid förståelse för material och teknik, står du väl rustad för att ta dig an detta projekt.

Kom ihåg att säkerhet och förberedelse går hand i hand med ett lyckat resultat. Lycka till med ditt byggprojekt!

Mer Läsning Från Oss