Allt Om Plåttak: Typ, Pris Och Mer

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

allt du behöver veta om plåttak

Plåttak är ett extremt populärt val av takbeklädnad, mycket tak vare dess enastående prestanda, och relativt överkomliga pris.

Men vad är nackdelen med denna typ av takbeklädnad, och i vilka situationer kan det vara bra eller mindre bra att använda sig av det?

Detta är vad vi kommer att täcka i denna artikel. Men först lite snabbfakta:

ATTRIBUT

Resultat

Vikt per kvm

Cirka 3,7 upp till 5,5 kilo, beroende på val av plåt och tjocklek, 0,4-1,5 mm

Kostnad per kvm

Cirka 110-250 kronor beroende på takets lutning och mer

Format/typ

Stålplåt med beläggning av zink eller aluzink, aluminiumplåt och koppar

Färger

Vanligtvis svart, grå, grön, röd eller metallfärgad

Minsta Lutning

6 grader för dubbelfalsad slätplåt, 14 grader för enkelfasad eller profilplåt

Livslängd

Cirka 40 år

Vad Är Ett Takplåt?

Plåttak har en lång historia och har använts som takbeklädnad ända sedan 1500-talet. Ursprungligen var det en lyx reserverad för mer exklusiva byggnader som kyrkor, slott och herrgårdar.

Det var först under 1900-talets början som plåttak började bli vanligt även på privata fastigheter. Idag fortsätter plåttak att vara en populär takbeklädnad, och det beror främst på dess många fördelaktiga egenskaper.

För- och Nackdelar med Plåttak

Plåttak har många fördelar men också några nackdelar som är viktiga att beakta när du funderar på att installera ett sådant tak. Här är en översikt:

Fördelar Med Plåttak:

 1. Ren och Glansig Yta: Plåttak har en ren, glansig yta som gör att mossa och smuts inte fastnar lätt.
 2. Snöhantering: Den släta ytan på plåttaket gör att snö lättare glider av, vilket minskar risken för snöansamlingar och därmed takskador.
 3. Låg Vikt: Plåttak är relativt lätta, vilket gör dem lämpliga för nästan alla typer av takstrukturer.
 4. Mångsidighet: Det finns ett stort urval av plåttak att välja mellan, både när det gäller estetik och hållbarhet.
 5. Lätt att Underhålla: Plåttak är generellt enkla att rengöra och underhålla, vilket kan förlänga takets livslängd.

Nackdelar Med Plåttak:

 1. Halhet under Vintern: Plåttak kan vara mycket hala att gå på under vintermånaderna, vilket gör att bra taksäkerhetsprodukter är nödvändiga.
 2. Påverkan av UV-strålning och Värme: Solens UV-strålning och värme kan påverka plåttakets ytbehandling över tid.
 3. Känslighet för Saltvatten: Plåttak är generellt inte lämpliga i närheten av saltvatten. Om du bor nära kusten bör du överväga rostfri aluminiumplåt istället.
 4. Kräver Yrkesskicklighet: Installation eller reparation av vissa typer av plåttak, som falsad plåt, kräver specialkunskap och är inte lämpliga för DIY-projekt.

Genom att väga dessa för- och nackdelar mot varandra kan du göra ett mer informerat val när du bestämmer dig för vilken typ av takmaterial som passar bäst för ditt hem.

Fina hus med plåttak

Taklutning På Plåttak

En positiv aspekt av plåttak är att de oftast fungerar med alla typer av lutningar, exklusive helt platta tak.

Den absolut minsta taklutningen för att kunna lägga plåttak är 6 grader för korrugerad plåt och 14 grader för takpanneplåt.

Dess mångsidighet är en av anledningarna till varför det är en av de mest populära takbekläderna på marknaden.

Typ Av Takplåt

När det gäller plåttak är det två huvudkategorier som du bör beakta: material och form. Förstnämnda har vi redan utforskat i detalj, men formen på plåten kan också ha stor betydelse för ditt projekt. Här är några snabba tips:

Form och Design

 • Takpanneplåt är utmärkt om du önskar en traditionell look.
 • Trapetsplåt är mångsidig och används ofta i industriella miljöer.
 • Granulerad takplåt efterliknar betongpannor och har en unik textur.
 • Klickplåt är en modern, enkel-att-installera variant av bandplåt.

Materialval

 • Stålplåt är hållbart och ekonomiskt, bra för äldre byggnader tack vare dess låga vikt.
 • Aluminiumplåt är bäst för kustnära eller sura miljöer, men är dyrare.
 • Zinkplåt erbjuder estetisk flexibilitet och har en livslängd upp till 100 år.
 • Kopparplåt är det mest exklusiva och långlivade alternativet, men också det dyraste.

När det kommer till att välja material för ditt plåttak, står valet ofta mellan stål och aluminium. Båda materialen har sina egna unika fördelar.

Stålplåtar är vanligtvis galvaniserade och lackade, vilket hjälper dem att behålla sin livslängd. De är också generellt sett starkare än aluminium. Å andra sidan är aluminium extremt motståndskraftigt mot korrosion, vilket gör det till ett utmärkt val om du bor i en kustnära miljö.

Båda dessa material väger omkring 10 kilo per kvadratmeter, vilket är mycket lättare jämfört med andra typer av plåttak som koppar och zink.

Medan stål- och aluminiumplåt har en förväntad livslängd på minst 35 år, kan koppar- och zinktak hålla upp till 100 år eller längre.

Viktiga Detaljer att Tänka på med Aluminiumtak

aluminium tak för huset

Om du väljer aluminium, är det viktigt att notera att detta material är mer känsligt för kontakt med andra metaller.

Om du till exempel använder slamfärger som innehåller bly och koppar för att måla tryckimpregnerat trä, kan detta leda till korrosion när det kommer i kontakt med aluminiumet.

Ett enkelt sätt att undvika detta problem är att använda ett isolerande plastlager mellan aluminiumtaket och det tryckimpregnerade träet. Dessutom bör alla skruvar, spikar och beslag som används för att montera taket vara av antingen aluminium, galvaniserat stål eller rostfritt stål.

Vad Kostar Det Att Byta Plåttak?

Att förstå kostnaden för att installera ett nytt tak kan vara en komplex process.

Här bryter vi ner de olika elementen för dig i procent av den totala kostnaden:

 • Materialkostnader: 40% - Det första du bör ta i beaktande är materialkostnaden, som vanligtvis utgör omkring 40% av den totala budgeten. Denna siffra kan dock öka om du väljer mer avancerade material. Utöver själva takplåten inkluderar denna procentandel även "osynliga" element som underlag, blinkning och tätningsmedel.
 • Arbetskostnader: 45% - Arbetskostnaderna utgör vanligtvis 45% av den totala budgeten. Om ditt hem har komplicerade taklinjer, många takkupor eller om takmaterialet du har valt är svårt att installera, kan denna procentsats öka.
 • Bortforsling av Rivet Material: 9% - Nästa punkt att beakta är bortforslingen av det gamla takmaterialet. Denna kostnad, som oftast täcker hyran av en container, utgör ungefär 9% av den totala budgeten.
 • Extrakostnader på Arbetsplatsen: 6% - Slutligen har vi extrakostnader på arbetsplatsen, som kan inkludera allt från att hyra särskild utrustning för att få material och arbetare upp på taket. Detta utgör ungefär 6% av den totala kostnaden.

Underhåll och Skötsel Av Plåttak

Trots att plåttak generellt sett kräver minimalt med underhåll, är det viktigt att förstå att olika material kan ha olika skötselbehov.

tvätta och rengöra plåttak

Om du till exempel har ett plåttak med en kärna av stål, är det viktigt att vara medveten om risken för rost och korrosion. Denna risk minimeras om stålet har genomgått behandlingar som galvanisering eller lackning.

Korrosion uppstår oftast när det yttre skyddslagret har skadats, vilket gör att metallen kommer i direkt kontakt med luft och vatten. För att förebygga detta, rekommenderas det att regelbundet kontrollera takets skick och särskilt uppmärksamma eventuell färgflagning.

Intressant nog kan även sådana saker som fågelspillning ha en frätande effekt på plåten. Därför är det en god idé att periodvis rengöra taket genom att spola av det.

Hur Byter Man Plåttak?

Att byta sitt eget plåttak kan verka som en bra idé, men i vår erfarenhet är det inte det rätta beslutet för majoriteten av befolkningen.

Det är en komplex arbetsprocess som kräver både erfarenhet, tid och specialverktyg, särskilt om det handlar om en större och mer komplex takstruktur.

Förutsättningar

krävs

Tid

Kräver flera dagar

Färdighetsteknik

Avancerad

Kostnad

Mer än 60 000 kr

Så här byter man sitt egna plåttak i 10 övergripliga steg:

 1. Ta bort gammal takbeläggning och takpapp: Rensa och förbered underlaget genom att ta bort gammal takbeläggning och takpapp.
 2. Kontrollera och förbered undertaket: Kontrollera undertakets kvalitet och montera eventuell ny bärläkt.
 3. Lägg ny underlagspapp: Följ tillverkarens instruktioner för att lägga ny underlagspapp.
 4. Montera ströläkt: Spika ströläkten i takets lutningsriktning med ett cc-avstånd på 600 mm.
 5. Montera bärläkt: Spika bärläkten med cc-avstånd som rekommenderas av takplåtstillverkaren, oftast 525 mm.
 6. Förbered hängrännor och rännkrokar: Om nödvändigt, montera nya rännkrokar och hängrännor.
 7. Säkerhetsåtgärder: Inför alla nödvändiga taksäkerhetsåtgärder, inklusive snörasskydd.
 8. Montera fotplåt: Fäst en ny fotplåt på takfotsläkten enligt tillverkarens anvisningar.
 9. Lägg takplåten: Börja med den första takplåten och montera resten med självborrande skruv i bärläkten.
 10. Montera nockplåt och eventuella andra detaljer: Avsluta med att montera nockplåt och andra anpassningsbara plåtdetaljer som skorstenar och ventiler.

Följer du dessa steg kommer du ha en god översikt över vad som krävs för att själv lägga ett plåttak. För en mer detaljerad inblick med alla steg kan du läsa vår guide till att lägga plåttak själv här.

Vanliga Frågor Om Plåttak

Nedan hittar du några av de mest förekommande frågorna vi får i relation till plåttak.

Hur lång tid tar det att lägga ett plåttak?

Tidsåtgången kan variera beroende på flera faktorer som takets storlek, väderförhållanden, och om det gamla taket behöver rivas. Om du utför arbetet själv och måste ta bort gamla bältros, bör du budgetera extra tid för detta.

Hur länge håller ett plåttak?

Ett välinstallerat och ordentligt underhållet plåttak kan ha en livslängd på mellan 40 och 50 år. Detta är betydligt längre än ett tak av asfaltbältros, som i allmänhet behöver bytas ut efter 15 till 20 år.

Är plåttak bullriga vid regn eller hagel?

Många tror att plåttak är mycket bullriga, särskilt vid regn eller hagel. Men moderna plåttak är utformade med ljudisolering i åtanke. När de installeras korrekt med rätt underlag och isolering, kan de vara lika tysta som andra takmaterial. Om du är bekymrad över ljudnivån, överväg att lägga till extra ljudisoleringsmaterial under taket.

Hur brandfarliga är plåttak?

Plåttak är faktiskt en av de mest brandsäkra alternativen som finns. De flesta metaller har en hög smältpunkt, vilket gör plåttak extremt motståndskraftiga mot brand. Detta gör dem till ett utmärkt val för områden som är benägna för skogsbränder eller andra typer av bränder.

Kan jag installera solpaneler på ett plåttak?

Ja, det är absolut möjligt att installera solpaneler på ett plåttak. Plåttak är starka och hållbara, vilket gör dem till en idealisk yta för solpanelinstallation. Det är dock viktigt att anlita en professionell för installationen för att säkerställa att panelerna är korrekt fästa och isolerade.

Är plåttak miljövänliga?

Plåttak är en av de mest miljövänliga takmaterialen på marknaden. De är ofta tillverkade av återvunnet material och kan återvinnas i slutet av sin livslängd. Dessutom reflekterar deras yta solstrålningen, vilket kan bidra till minskade energikostnader.

Vad är den bästa metoden för att rengöra ett plåttak?

För att rengöra ett plåttak rekommenderas det att använda en högtryckstvätt med lågt tryck eller en trädgårdsslang med en skonsam borste. Det är också viktigt att använda ett icke-korrosivt rengöringsmedel för att inte skada plåtens yta. Undvik att använda skarpa redskap som kan repa eller skada plåten.

Kan jag måla om mitt plåttak, och i så fall, hur ofta?

Ja, det är möjligt att måla om ett plåttak. Hur ofta det behöver göras beror på vilken typ av färg som används och de lokala väderförhållandena. Generellt sett bör ett målat plåttak inspekteras varje 5-10 år för att avgöra om det behöver en ny omgång färg.

Vilken typ av snörasskydd rekommenderas för plåttak?

För plåttak rekommenderas vanligtvis snörasskydd som är specialdesignade för att passa plåtmaterialet. Det finns flera olika typer, inklusive spjäll och räcken, som kan installeras längs takets kant för att förhindra snöras. Det är viktigt att välja snörasskydd som är kompatibla med ditt specifika takmaterial och design för att säkerställa optimal effektivitet och säkerhet.

Finns det plåttak som ser ut som andra material, som till exempel skiffer eller trä?

Ja, det finns plåttak som är designade för att efterlikna utseendet på andra material som skiffer eller trä. Dessa estetiskt anpassade plåttak ger dig möjligheten att njuta av både plåttakens hållbarhet och utseendet av mer traditionella takmaterial. De är ett utmärkt val för dem som vill ha det bästa av båda världar.

Kan jag lägga ett plåttak över redan befintlgit tak?

Det är möjligt att lägga ett nytt plåttak över redan befintligt tak, men det kommer att variera beroende på vilken takbeklädnad du har under.

Kan jag själv installera ett plåttak eller bör jag anlita en professionell?

Medan vissa händiga husägare kan känna sig bekväma med att installera ett plåttak på egen hand, rekommenderas det starkt att anlita en professionell. Installation av ett plåttak kräver särskild kompetens och verktyg för att säkerställa att taket är korrekt installerat och för att minimera risken för framtida problem som läckor eller korrosion. En professionell installation ger också ofta en garanti, vilket kan vara en betydande fördel.

Mer Läsning Från Oss