Att Tänka På Inför Byta Av Plåttak På Förråd

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 19, 2023

snyggt förråd med plåttak tips

Att välja rätt takmaterial till ditt förråd är avgörande för att säkerställa en lång livslängd och minimalt underhåll.

Med ett stort antal alternativ tillgängliga på marknaden kan det vara en utmaning att göra det bästa valet för ditt specifika behov.

En populär takbeklädnad som har fått mycket uppmärksamhet på senare tid är plåttak. Men innan du investerar i ett plåttak till ditt förråd, finns det flera saker att beakta.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om plåttak för förråd, inklusive fördelar, nackdelar och i vilka situationer det är mest lämpligt.

Varför Plåttak På Förrådet?

Plåttak har varit en föredragen takbeklädnad för byggnader i flera decennier, och med god anledning. De finns i en rad olika utföranden och prisklasser, vilket gör dem till ett mångsidigt alternativ för alla typer av byggnader. 

För förråd och garage är det särskilt populärt att använda sig av pulpettak. Det är en typ av snedtak med en flack lutning, vanligtvis mellan 3 och 10 grader. Om du överväger profilerad plåt, bör du dock vara medveten om att denna typ av takmaterial vanligtvis kräver en lutning på minst 14 grader.

förråd med plåttak guide

Det finns dock undantag, som bandplåt, som kan läggas på tak med en lutning så låg som 6 grader.

Alternativet till att lägga plåttak är att använda ytpapp. Detta material är särskilt användbart för tak med varierande lutningar och är vanligtvis något billigare än plåttak.

Ytpapp har den fördelen att det skapar ett helt tätt tak och kan användas på alla förekommande taklutningar, inklusive platta tak

Saker att Tänka på Innan du Lägger Plåttak på Förrådet

För att göra din plåttaksinstallation till en lyckad och långvarig investering, är det några nyckelaspekter du bör ta i beaktande. Här följer en checklista som inte bara hjälper dig att göra ett informerat val, utan också ger ditt förråd en estetisk och funktionell boost.

  1. Takets LutningOm ditt förråd har den charmiga egenskapen av ett pulpettak med en lutning under 14 grader, är profilerad plåt inte ditt go-to-alternativ. Här rekommenderar vi att du sneglar på bandplåt som är mer tolerant mot flackare tak.
  2. Materialval för Utsatta Platser - Om ditt förråd är beläget på en idyllisk men vindpinad kust, är stålplåt inte din bästa vän. Saltspridande vindar kan få även den mest robusta stålplåt att ge upp. Aluminiumplåt blir i dessa fall en bättre match och kan stå emot elementen på ett mycket effektivare sätt.
  3. Energi-Effektivitet - Om du drömmer om ett förråd med centralvärme, bör du definitivt fundera på att installera plåttaket på ett underlagstak. Detta skapar utrymme för isolering och håller värmen kvar där den hör hemma – inomhus. Detta minimerar risken för ökade energikostnader och ger en behagligare temperatur i förrådet.
  4. Estetik och Sammanhang - Om ditt mål är att skapa en homogen look mellan ditt förråd och ditt bostadshus, bör du välja en profilerad plåt som harmoniserar med ditt hem. Att matcha färg och struktur kan göra underverk för den totala estetiken av din fastighet.
  5. Det Ekonomiskt Smarta Valet - Vem vill inte få mest möjliga värde för pengarna? Därför är det klokt att spela in offerter från flera takläggarföretag för att få en prisuppfattning över takbyte. Använd gärna tjänster som Hittatakäggare för att samla och jämföra offerter och göra ett mer prisvärt val.
plåttak på förrådet

Tätskikt för Plåttak på Förråd

Om du redan beslutat att lägga plåttak på ditt förråd, har du förmodligen redan övervägt dess termiska och fuktbeständiga egenskaper. För många som har ett förråd—speciellt ett som fungerar som ett kallförråd—är det lockande att skippa innertaket.

Detta gör att luftcirkulationen vid taket förbättras, vilket hjälper till att hålla fuktnivåerna i schack. Men det finns en baksida av myntet: det kan uppstå kondensvatten under plåten, vilket kan resultera i vattendroppar som faller ner i förrådet.

För att undvika detta dilemma erbjuder vi en mångfacetterad lösning: lägg först ett lager av råspont, följt av ett lager takpapp som fungerar som ett tätskikt. 

Efter detta lägger du läkt och slutligen fäster du plåtskivorna. Denna struktur säkerställer inte bara att du får ett helt tätt tak men erbjuder också den flexibiliteten att installera värme i förrådet vid behov.

Avslutande Tankar Om Plåttak På Förråd

Att lägga plåttak på ditt förråd är mer än bara en kosmetisk förändring; det är en investering i din fastighets hållbarhet och funktionalitet.

Från att välja rätt material och taklutning till att säkerställa ordentlig täthet och ventilation—varje detalj räknas. Oavsett om du är en DIY-entusiast eller föredrar att anlita en professionell, är det viktigt att vara väl förberedd och informerad.

Genom att följa dessa rekommendationer, kan du vara säker på att du tar ett steg i rätt riktning för att förvandla ditt förråd till ett mer funktionellt och estetiskt tilltalande utrymme.

Mer Läsning Från Oss