Hur Fungerar Takfönster På Platt Tak

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 29, 2023

takfönster platt tak guide

Att införa ljus i en bostad är en av de mest effektiva sätten att lyfta atmosfären och skapa en trivsam miljö.

Ett elegant och populärt sätt att göra detta är genom att installera platta takfönster.

Inte nog med att det är en visuell njutning att kunna titta upp på en stjärnklar himmel från sin egen soffa eller badkar, men det ger också rummet en omedelbar ljusstyrka som kan vara särskilt inbjudande. 

Här ger vi dig all den information du behöver för att lyckas med din takfönsterinstallation.

Vad Du Bör Tänka På Innan Du Byter eller Installerar Platta Takfönster

Innan du beslutar dig för att gå vidare med installationen av ett takfönster är det viktigt att du noga överväger några nyckelfaktorer:

 1. Takets Struktur: Först och främst behöver du utvärdera om ditt tak är strukturellt lämpligt för att hysa ett takfönster. Om det finns hinder som takreglar eller takstolar på den tänkta platsen för fönstret kan dessa behöva bytas ut eller anpassas. Detta kan innebära extra arbete och kostnader.
 2. Design och Material: Det är också viktigt att välja ett takfönster som harmoniserar med både takets och husets övergripande utseende. Om du har ett tak med ytpapp kan ett fönster av trä eller trä-aluminium vara ett val som sticker ut rent utseendemässigt . För de som är budgetmedvetna är PVC-fönster ofta ett kostnadseffektivt alternativ.
 3. Modeller och Storlekar: Takfönster kommer i olika former och storlekar, vilket innebär att du har flera alternativ att välja mellan för att finna det som passar just din fastighet. Oavsett om du är ute efter ett mindre, diskret fönster eller ett större som blir en central del av rummet, finns det alternativ som passar dina behov.
fint ljusinsläpp med takfönster på platt tak

Din Guide till Olika Typer av Takfönster för Platta Tak

När det kommer till att välja rätt takfönster för ditt hem, är alternativen nästan lika många som stjärnorna du snart kommer att kunna beundra från ditt nya utsiktsplats. Låt oss dyka rakt in i de olika typerna som finns tillgängliga på marknaden.

 • Fasta Fönster - Fasta fönster är den enklaste och oftast den mest budgetvänliga varianten. De ger ett konstant ljusflöde men saknar möjligheten att öppnas. Perfekt för utrymmen där frisk luft inte är en prioritet men där naturligt ljus verkligen lyfter atmosfären.
 • Utåtgående Fönster och Vridfönster - Om du är ute efter mer än bara ljusinsläpp, kanske utåtgående fönster eller vridfönster är något för dig. Dessa fönster kan inte bara öppnas, utan vridfönstren kan roteras 180 grader, vilket gör fönsterputsningen till en lek. Ja, du hörde rätt—en lek!
 • Persienn-utrustade Fönster - Solens strålar kan vara intensiva, särskilt under sommarmånaderna. För den som vill ha full kontroll över ljus och värme erbjuder vissa modeller inbyggda persienner. Så du kan njuta av utsikten, utan att bli bländad.
 • Energifönster - Tekniken går framåt och med den kommer energifönster som inte bara håller värmen inne under vintern men också hjälper till att kyla ner huset under sommaren. Ett smart val för den miljömedvetne och kostnadsbesparande hushållaren.

Prisbilden: Vad Kostar Friheten att Välja?

Det är sant att priserna för takfönster varierar kraftigt. Om du drömmer om fönster som är fjärrstyrda, ja, då kommer drömmen att kosta dig.

Men det finns alltid ett alternativ som passar din plånbok, från några tusenlappar upp till tiotusentals kronor.

För- och Nackdelar med Takfönster på Platta Tak

Innan du dyker in i världen av takfönster, är det klokt att väga fördelar mot nackdelar. Här är några punkter att fundera över:

Fördelar:

 1. Ljusinsläpp: Takfönster skapar en ljus och luftig atmosfär som är svår att uppnå med vanliga fönster.
 2. Utsikt: Möjligheten att se himlen och stjärnorna skapar en känsla av rymd och frihet.
 3. Energi: Vissa energieffektiva modeller kan hjälpa till med temperaturkontroll och därmed sänka dina energikostnader.

Nackdelar:

 1. Kostnad: Installationen kan vara dyr, särskilt om takstrukturen behöver modifieras.
 2. Underhåll: Takfönster kan kräva mer regelbunden rengöring och underhåll än sidomonterade fönster.
 3. Värmeförlust: Om inte ordentligt isolerade, kan takfönster vara en källa till värmeförlust under kalla månader.
takfönster på platt tak

Var Sätter Man Takfönstret på Ett Platt Tak?

Placering är allt när det gäller takfönster—speciellt på platta tak. För det bästa ljusinsläppet bör fönstret sättas så högt upp i taket som möjligt.

Om du vill kunna njuta av utsikten från din soffa eller säng, är det en god idé att placera fönstret lite längre ner, förutsatt att taket har en viss lutning.

För de med platta tak eller tak som har en lutning på mindre än 15 grader, är kupolfönster en utmärkt lösning.

De kanske inte erbjuder samma ljusinsläpp som vanliga takfönster, men de kompenserar med en dramatisk utsikt när du ligger ner och drömmer dig bort.

Installation: Lita på Expertis

När du har bestämt dig för vilket takfönster som passar dig bäst, är nästa steg att få det installerat—och det här är inte en DIY-uppgift. Anlita en fönsterexpert med gedigen erfarenhet för att säkerställa att installationen blir fackmannamässig och håller tätt.

Taket är mer än bara ett skydd över ditt huvud; det är en kritisk komponent i din fastighets struktur. Därför är det oerhört viktigt att fönstret monteras med maximal isolering. Detta skyddar mot kall luft och vatten, för att inte tala om fukt som kan tränga in och skapa stora problem i form av fuktskador.

Mer Läsning Från Oss