Bandtäckning: Pris, Fördelar Och Hur Det Fungerar

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

bandtäckning guide

Denna artikel handlar om bandtäckning, en takläggningsmetod som kombinerar estetik med hållbarhet.

Om du har undrat hur du kan få ett tak som inte bara ser fantastiskt ut utan också står emot tidens tand, så är du på rätt ställe.

Vad är Bandtäckning?

Bandtäckning är inte bara en teknik för att lägga tak, det är nästan en konstform.

Denna metod går ut på att använda stora band av plåt, sträckta från nocken av taket ända ned till takfoten, vilket skapar en sömlös och stilren yta.

Tack vare plåtens tillverkning på rullar, får vi ett tak som är fri från de många skarvarna som annars skulle ha varit nödvändiga.

bandtäckning

Fördelar Med Bandtäckning:

 • Materialval och Variation - Bandtäckning erbjuder en mångfald av materialval. Du kan välja mellan traditionell plåt, förzinkad plåt och till och med kopparplåt. Varje material har sin egen charm och funktionella fördelar, vilket gör att bandtäckning kan anpassas till allt från moderna hem till historiska byggnader.
 • Lång Livslängd och Minimalt Underhåll - En av de mest lockande fördelarna med bandtäckning är dess förmåga att stå emot fukt. Tack vare det minimala antalet skarvar och den dubbelfalsade plåten, minimeras risken för fuktinträngning. Detta bidrar till en imponerande livslängd på upp till 100 år, förutsatt att man underhåller taket korrekt. Den första ommålningen rekommenderas vanligtvis efter 30 år, och därefter behöver taket målas om vart 10:e år.
 • Design & Elegans - Denna teknik används ofta på byggnader där utseendet är särskilt viktigt, som herrgårdar, slott och kyrkor. Men dess popularitet växer även bland privata fastighetsägare som är ute efter ett tak som kombinerar skönhet med styrka.
 • Kreativa Möjligheter - Bandtäckning erbjuder oändliga möjligheter att skapa unika plåtdetaljer, inte bara på taket, utan också på fasader och runt skorstenar. Detta gör varje projekt unikt och ger arkitekter och hantverkare en chans att verkligen briljera.
 • Fuktbeständighet - Bandtäckning minimerar risken för vattenintrång tack vare färre skarvar och en tät konstruktion. Detta bidrar till en längre livslängd och minskade underhållskostnader, särskilt i fuktiga klimat.
 • Lättviktare med Stor Effekt - Bandtäckning är lätt men robust, vilket gör det lämpligt för byggnader med begränsad bärkapacitet. Den låga vikten kan också sänka transport- och installationskostnaderna, vilket gör det till ett kostnadseffektivt val.
 • Kostnadseffektivitet - Trots sin exklusiva känsla är bandtäckning ofta billigare än kostnaden för att lägga takpannor. Den långa livslängden och minimala underhållsbehov gör det till ett budgetvänligt alternativ på lång sikt.
 • Hanterar Snö Väl - Ett extra plus är plåtens blanka yta, som gör att snö lätt glider av. Detta kan vara en bonus i snörika klimat, och bidrar även till takets övergripande underhåll och hållbarhet.

Kostnad & Pris För Bandtäckning

När det kommer till att prissätta bandtäckning på ditt tak, är det ingen överraskning att kvalitet kostar.

Så vad kan du förvänta dig att betala för denna konstform inom takläggning?

Generellt sett är bandtäckning en dyrare investering jämfört med, låt säga, tegelpannor.

I snitt kan du förvänta dig att betala mellan 1 300 och 3 000 kronor per kvadratmeter. Men oroa dig inte, det är en långsiktig investering som har potential att hålla i ett sekel om det underhålls korrekt.

För ett tak med en area på 150 kvm innebär detta en total genomsnittlig kostnad på 195 000 - 450 000 kronor för att göra en bandtäckning.

kostnad

pris

Genomsnittligt pris per kvm

1300 - 3000 kr

Totalt genomsnittligt pris (150 kvm)

195 000 - 450 000 kr

Klicktak Som Alternativet

Om du fortfarande känner för att anta utmaningen att göra det själv, finns det en något enklare variant: klicktak. Tänk på det som klickgolv, men för ditt tak.

Dessa plåtar klickas samman och är enklare att lägga än traditionell bandplåt. Priset för enbart materialet ligger omkring 300 kronor per kvadratmeter.

Skivtäckning vs. Bandtäckning

I plåttakets tidiga dagar fanns det inga valsverk för att forma stora plåtskivor. Istället var hantverkare tvungna att handhamra mindre plåtskivor, som sedan sammanfogades för att bilda taket. Detta kallas för skivtäckning och resulterade i ett tak med många skarvar.

skivtäckning vad är det

Men när valsverk introducerades, blev det möjligt att tillverka mycket större plåtskivor, ofta i storlekar av 1 000 x 2 000 millimeter. Dessa större skivor falsades samman, vilket minimerade antalet skarvar och revolutionerade plåttakets estetik och funktion.

Idag har bandtäckning tagit över som den dominerande metoden för att lägga plåttak.

I denna teknik levereras plåten i långa band, ofta så långa att de kan sträcka sig från takets nock ända ner till takfoten. Dessa band falsas samman i sidled, vilket skapar ett nästan sömlöst och otroligt hållbart tak.

Dubbelfalsad Bandtäckning

För den som söker extra säkerhet och hållbarhet finns det även en variant kallad dubbelfalsad bandtäckning. I denna metod används en dubbel fals för att sammanfoga plåtarna, vilket gör taket ännu tätare och robustare än ett ensidigt falsat plåttak.

Sammanfattningsvis har vi kommit långt från de tidiga dagarna av handhamrade skivor. Bandtäckning erbjuder en modern, effektiv och estetiskt tilltalande lösning som har gjort skivtäckning nästan obsolet.

Kan Man Lägga Bandtäckning Själv?

När det kommer till att montera ett tak med bandtäckning, kan frestelsen vara stor att snöra på sig arbetsstövlarna och göra det själv.

Varför Ska du Anlita en Expert?

 1. Erfarenhet: Detta är inte en lätt uppgift. En professionell plåtslagare med år av erfarenhet har den kompetens som krävs för att säkerställa att installationen blir korrekt och hållbar.
 2. Specialverktyg: För att kunna skära plåten och utföra dubbelfalsning behövs specialverktyg. Dessa är inte standardutrustning i en vanlig verktygslåda.
 3. Jämför och Välj: När du begär in offerter från flera takföretag får du en bättre överblick över vilka alternativ som finns tillgängliga. Detta gör det enklare att jämföra lösningar, villkor, garantier och priser för att hitta den bästa matchen för ditt projekt.

Kort sagt, om du överväger bandtäckning för ditt tak, är det klokt att överlåta taktpinnen till de som vet exakt hur denna komplexa symfoni ska framföras.

bandtäckning på tak

Vanliga Frågor om Bandtäckning

Vad kostar ett bandat plåttak?

Priserna för ett bandat plåttak varierar, men du kan förvänta dig att betala mellan 1 300 och 3 000 kronor per kvadratmeter.

Vad är bandtäckt plåt?

Bandtäckt plåt är en takbeklädnad som består av plåtstrimlor, vanligtvis anslutna med en fals. Detta ger ett tak med färre skarvar och en högre hållbarhet.

Kan man ha snörasskydd på bandtäckning?

Ja, snörasskydd kan installeras på ett bandtäckt tak. Detta ökar säkerheten, särskilt under vintermånaderna.

Kan man använda takpapp med bandtäckning?

Takpapp är generellt inte nödvändigt med bandtäckning, men det kan användas som en extra fuktbarriär beroende på klimat och andra lokala faktorer.

Vad är dubbelfalsad bandtäckning?

Dubbelfalsad bandtäckning innebär att plåtarna är sammanfogade med en fals, vilket gör taket ännu tätare och mer hållbart.

Kan man ha solceller på bandtäckning?

Absolut, solceller kan monteras på bandtäckta tak med hjälp av specialdesignade monteringssystem, vanligtvis bestående av klamrar och skenor.

Kan man ha takstege på bandtäckning?

Ja, takstegar kan installeras på bandtäckta tak och är ofta rekommenderade för säkert underhåll och reparation.

Sammanfattningsvis Om Bandtäckning

Bandtäckning är en elegant och hållbar lösning för ditt tak som erbjuder en rad fördelar, inklusive lång livslängd och exklusivt utseende.

Även om det kan vara en dyrare initial investering, är det en som kan löna sig i det långa loppet, särskilt med tanke på de färre underhållsbehoven.

Från traditionella till moderna hem, kyrkor till herrgårdar, bandtäckning är en mångsidig taklösning som passar en mängd olika byggnadstyper.

Mer Läsning Från Oss