Falsat Plåttak: Allt Du Behöver Veta

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

falsat plåttak guide

Är du på jakt efter det perfekta takmaterialet för ditt nästa byggprojekt? Då har du kommit rätt!

I den här omfattande guiden kommer vi att utforska allt du behöver veta om falsat plåttak. Från dess unika egenskaper och fördelar till de situationer där det verkligen lyser som en stjärna bland olika takbeklädningar—och även de eventuella nackdelar du bör vara medveten om.

Så spänn fast dig, för vi är på väg att lyfta locket på en av de mest mångsidiga och hållbara taklösningarna på marknaden idag.

Vad är Falsat Plåttak?

Om du någonsin har beundrat de majestätiska taken på Europas historiska kyrkor, slott eller herrgårdar, har du sannolikt skådat verk av äkta falsat plåttak.

Från sina aristokratiska anor på 1500-talet till dagens moderna familjehus, har falsade plåttak genomgått en imponerande utveckling.

falsade plåttak

De erbjuder överlägsen brandsäkerhet och är tätare än de flesta andra takmaterial. Dessutom kan de läggas på tak med så flacka lutningar som 10%.

Och med en palett av färger och utföranden att välja mellan, kan du säkerställa att ditt tak inte bara skyddar utan också imponerar.

Fördelar och Nackdelar med Falsat Plåttak

Att välja rätt material för ditt tak är en komplex process, och det finns inget one-size-fits-all-svar. Falsat plåttak har sina egna unika fördelar och nackdelar som du bör överväga.

Fördelar Med Falsat Plåttak

 • Estetisk Attraktion - Falsad plåt har en viss estetisk charm, särskilt på äldre byggnader. Dess eleganta och tidlösa utseende gör det till en favorit bland dem som värderar arkitektonisk integritet.
 • Lättvikt och Flexibilitet - Plåt är mycket lättare än betong och tegel, vilket gör det lämpligt för nästan alla takstrukturer.
 • Väderbeständighet - Plåten är tätslutande och utmärkt på att hålla undan fukt, vilket gör det till ett bra val i fuktiga klimat. Dessutom är det brandsäkert, vilket ger en extra säkerhetsnivå.
 • Låg Taklutning - En av de största fördelarna är dess flexibilitet när det kommer till taklutning. Falsade plåttak kan appliceras på tak med en lutning så låg som 6 grader.
 • Självrengörande Egenskaper - Takets relativt blanka och hala yta gör att snö och is glider av lättare, och mossa och alger har svårare att få fäste.

Nackdelar Med Falsat Plåttak

 • Färg och Underhåll - Solens UV-strålar kan påverka färgen på ett plåttak, vilket kan kräva underhållsmålning över tid.
 • Säkerhet - Plåttak är halare att gå på än takpannor. Detta är en fördel när det kommer till att hålla taket rent, men det kräver extra försiktighet om man behöver vistas på taket.
 • Expertis Krävs - Reparation av ett falsat plåttak kräver yrkeskunskap. Det är inte ett DIY-projekt för den oerfarne.
 • Kustklimat - Om du bor i en kustmiljö, bör du konsultera din takmästare om det mest lämpliga materialet. Stålplåt kan vara mindre lämpligt än aluminium i saltsänkta områden.

Hur Du Lägger Falsat Plåttak

När det kommer till att installera ett falsat plåttak, är det viktigt att bevara dess ursprungliga uttryck och estetik.

lägga falsat plåttak

Här är en guide till hur man går tillväga för att lägga ett falsat plåttak med respekt för tradition och kvalitet.

 1. Bevara Originaluttrycket - För att bibehålla takets unika karaktär, bör det nya taket efterlikna originalet så mycket som möjligt. Det är viktigt att undvika trapetskorrugerad plåt, som kan ge ett platt och livlöst intryck.
 2. Förberedelser och Grundarbete - Arbetet inleds med att fästa ett så kallat språngbleck, som bör sträcka sig cirka 8 cm från takfoten. Runt detta språngbleck viks en fotplåt, som sedan spikas fast i överkanten.
 3. Skapa en Fotränna - Ovanpå fotplåten läggs en plåt som är uppvikt i nederkanten. Detta skapar en fotränna, vilken är viktig för effektiv takavvattning. Denna ränna får stöd av rännkrokar som spikas fast i underlaget. På strategiska platser i rännan görs öppningar för utkastare eller anslutningar till stuprör.
 4. Läggning av Takplåtar - Efter att fotrännan är på plats, fästs den nedersta takplåten i rännplåtens överkant. Därefter läggs takplåtarna enligt den valda metoden, allt från foten upp till nocken.
 5. Avslutning vid Nocken - När man når takets nock, har man två alternativ. Antingen används en nockplåt som viks över nocken och falsas in i de översta takplåtarna, eller så skapas en ståndfals direkt i nocken för en sömlös finish.

Historian Bakom Falsat Plåttak

Ursprungligen var det ett exklusivt och kostsamt material, handsmitt av skickliga hantverkare och primärt reserverat för religiösa och kungliga byggnader. Men då tiden rullade fram, blev plåttak ett mer tillgängligt val.

På 1700-talet blev de ett vanligt inslag på herrgårdar, som en symbol för välstånd och god smak.

I början av 1800-talet tog taklandskapet en signifikant vändning. Metoderna för att framställa valsad plåt förfinades, vilket gjorde materialet både billigare och högkvalitativt. Detta katalyserade en snabb spridning av plåttak, särskilt i tätbebyggda områden.

Ett annat viktigt kapitel i plåttakens historia skrevs under senare delen av 1800-talet. Genom att introducera förzinkad eller galvaniserad järnplåt, ökade hållbarheten dramatiskt jämfört med den tidigare så kallade "svartplåten".

falsat tak med snörasskydd

Bandtäckning: En Modern Twist på Traditionella Plåttak

Om du är fascinerad av arkitektoniska innovationer och söker ett alternativ till traditionella falsade plåttak, då är bandtäckning något du definitivt bör överväga. Denna teknik, som tog fart på 1900-talet, har förändrat spelreglerna för plåttak.

Till skillnad från de traditionella skivtäckningarna, som kännetecknas av sina tvärfalsar, kommer bandtäckning i rullar. Detta skapar en sömlös och enhetlig yta som ger taket en helt ny estetik.

En Ny Typ av Struktur

Medan äldre skivplåt kunde vara slät och elegant, är dagens bandplåt inte lika slät. Detta beror på produktionsmetoderna och de material som används. Det kan vara en fördel eller nackdel beroende på den estetiska effekt du siktar på.

En annan fördel med modern bandtäckning är fabriksmålning, en teknik som blivit allt mer populär sedan 1900-talets senare del. Fabriksmålade bandplåtar erbjuder en bred palett av färger och finishar, vilket gör det enkelt att anpassa takets utseende efter dina personliga preferenser och byggnadens övergripande design.

Skivtäckning: En Tidstypisk Konstform i Takläggning

Skivtäckning representerar en klassisk och tidstypisk form av takläggning. Med sin unika konstruktion och estetik har den prytt byggnader i flera decennier och har en historia som sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1800-talet.

Från 1850-talet och framåt blev skivor med måtten 60 x 120 cm det vanligaste formatet. Denna typ av takbeklädnad är vanlig på äldre byggnader som byggdes från sekelskiftet fram till 1940- och 1950-talen.

Skivtäckning är inte bara vackert, det är också ett takmaterial som bör bevaras om möjligt. Plåtarna i skivtäckning bockas och fästs ihop i unika konfigurationer, vilket skapar en distinkt och elegant estetik.

Hur Skivtäckning Skiljer Sig

I skivtäckning bockas kanterna upp längs plåtarnas långsidor. Dessa plåtar fästs sedan ihop i grupper om tre med hjälp av liggande hakfalsar. Dessa "skivor" fästs därefter ihop med liggande hakfalsar och ståndfalsar som löper i takfallets riktning.

För att skydda mot vatteninträngning och rost, används en speciell falsolja som stryks på plåtkanterna innan de falsas ihop. Traditionellt kunde denna olja bestå av lika delar standolja och rå kallpressad linolja.

För att säkra plåtarna används fästklammer, som är plåtremsor som först spikas fast i underlaget och sedan viks tillsammans med plåtarna vid falsningen. Detta låser plåtarna till underlaget utan att göra hål i dem.

Ursprungligen användes enbart enkelfals, med tvärfalsar i en linje. Men i början av 1900-talet, med introduktionen av dubbelfals, började man att förskjuta tvärfalsarna med en halv plåtlängd för att undvika för många plåtlager där skarvarna möttes.

Sammanfattning: Allt Du Behöver Veta om Plåttak

Plåttak har en rik historia och erbjuder en rad olika metoder för takläggning, varav falsat plåttak, bandtäckning och skivtäckning är de mest framstående.

Medan falsade plåttak är kända för sin estetik och brandsäkerhet, erbjuder bandtäckning en modern twist och flexibilitet i design. Skivtäckning, å andra sidan, är en klassisk form som har prytt byggnader sedan 1800-talet.

Varje metod har sina egna för- och nackdelar när det kommer till estetik, hållbarhet och underhåll.

Oavsett vilken metod du väljer, är det viktigt att konsultera med yrkesexperter för att säkerställa att du gör det bästa valet för ditt unika byggprojekt.

Mer Läsning Från Oss