Betongpannor Eller Tegelpannor: Skillnader & Vilket Som Är Rätt För Dig

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

betongpannor och tegelpannor tak

När det är dags att välja material till ditt nya tak, är två av de mest populära alternativen betongpannor och tegelpannor.

Vid första anblick kan dessa två typer av takpannor verka snarlika, men en djupare granskning avslöjar viktiga skillnader som kan påverka ditt beslut.

Denna artikel kommer att belysa vad varje material innebär, samt jämföra deras för- och nackdelar, så att du kan göra det mest informerade valet för ditt hem.

Betongpannor

Betongpannor är generellt större än tegelpannor och kommer ofta som falsade, vilket betyder att de har en inbyggd funktion som gör dem tätare.

tegelpannor eller betongpannor

De är ofta det kostnadseffektiva valet och lämpliga för de som kanske inte har så mycket erfarenhet av takläggning.

Betongpannor ger också en estetisk flexibilitet; de finns i olika färger och kan därmed skapa olika visuella intryck.

Fördelar med Betongpannor

 1. Kostnadseffektivitet: En av de mest uppenbara fördelarna med betongpannor är deras pris. De är generellt billigare än tegelpannor, vilket gör dem tillgängliga för en större grupp människor.
 2. Enkel Installation: Tack vare deras större storlek och enhetlighet är betongpannor enklare och snabbare att installera, vilket kan vara en fördel för de som är nya i takläggning.
 3. Färgalternativ: Betongpannor kommer ofta med ett lager akrylfärg, vilket gör att de finns tillgängliga i en rad olika färger och kulörer. Detta ger dig större frihet att anpassa takets utseende efter ditt eget tycke.
 4. Hållbarhet: Betongpannor är robusta och tål mycket. De kräver mindre underhåll jämfört med tegelpannor, vilket kan vara en långsiktig fördel.

Nackdelar med Betongpannor

 1. Rasrisk: Den släta ytan på betongpannor kan öka risken för snöras. Detta kan vara farligt, särskilt om du bor i ett område med kraftiga snöfall. Dock kan detta också ses som en fördel eftersom det minimerar behovet av regelbunden snöskottning.
 2. Vikt: Betongpannor är betydligt tyngre än tegelpannor. Innan du bestämmer dig för betongpannor bör du se till att din byggnads struktur kan hantera den extra vikten.
 3. Estetik och Personlighet: Betongpannor kan uppfattas som mindre personliga och estetiskt tilltalande jämfört med tegel. De har en tendens att åldras på ett mindre charmigt sätt och kan verka opersonliga på grund av deras industriella tillverkningsprocess.

Tegelpannor

Tegelpannor är oftast mindre än betongpannor och erbjuder en traditionell estetik som många finner attraktiv.

tegelpannor fint hus

De kan också komma som falsade, särskilt rekommenderat för tak med en lutning över 22 grader. För tak med mindre lutning rekommenderas en speciell typ av tegel kallad flacktegel.

Denna typ av tegel ger ett mer modernt intryck och är särskilt populär för nyare hem med lägre takvinklar.

Fördelar med Tegelpannor

 1. Estetisk Åldring: Tegelpannor förbättrar sitt utseende över tid, fångar upp en vacker patina och erbjuder ett mer personligt och levande intryck jämfört med betong.
 2. Lång Livslängd: Med korrekt underhåll kan ett tegeltak hålla i nästan ett sekel, vilket gör det till ett långsiktigt hållbart val.
 3. Lättare Vikt: Tegelpannor är generellt lättare än betongpannor, vilket minskar belastningen på byggnadens struktur.

Nackdelar med Tegelpannor

 1. Känslighet: Tegelpannor är tunnare och därmed mer känsliga för yttre påverkan, som fallande grenar eller annat skräp. Det innebär att de kräver mer regelbunden inspektion och eventuell reparation.
 2. Högre Kostnad: Tegelpannor är ofta dyrare än betongpannor, vilket kan vara en avskräckande faktor för de med en stram budget.
 3. Begränsade Designval: Tegelpannor kommer i färre färger och former jämfört med betongpannor. Detta minskar din förmåga att personifiera ditt hem genom unika färgval.
 4. Installationens Komplexitet: Tegelpannor kan vara svårare att installera, särskilt om du väljer enkupiga pannor. De kräver också en robust bärläkt, vilket kan komplicera installationsprocessen och öka de totala kostnaderna.

Skillnader Mellan Betongpannor & Tegelpannor

I slutändan kommer valet mellan betong och tegelpannor i mångt och mycket att bero på din budget och dina färdigheter inom takläggning.

Om du är villig att investera mer för estetik och långsiktighet, kan tegelpannor vara det bästa valet för dig.

Men om du letar efter ett mer ekonomiskt och nybörjarvänligt alternativ, kan betongpannor vara det smarta valet.

Aspekt

Betongpannor

Tegelpannor

Storlek

Generellt större

Mindre

Design

Mer mångsidiga design

Mer traditionellt utseende

Pris

Billigare

Dyrare

Användbarhet

Mer mångsidiga

Rekommenderas för tak med högre lutning

Kostnadsskillnader mellan Betongpannor och Tegelpannor

När du överväger att byta tak är kostnaden en av de mest avgörande faktorerna. Det finns en betydande prisskillnad mellan betongpannor och tegelpannor, och denna skillnad kan påverka ditt slutgiltiga val. Här går vi igenom de ekonomiska aspekterna av varje material.

Betongpannor: Ett Budgetvänligt Alternativ

Betongpannor är generellt sett det mer ekonomiska valet. De är inte bara billigare att köpa, men de kan också vara enklare och därmed mindre kostsamma att installera.

Betongpannor kräver en robust konstruktion, men med rätt ytbehandling kan de vara mycket hållbara.

Tegelpannor: Ett Premiumval

Tegelpannor är ett dyrare alternativ men erbjuder en längre livslängd och estetiska fördelar. De kommer i olika varianter, inklusive obehandlade och glaserade, och prisskillnaden mellan dessa kan vara betydande. 

Hållbarhet: Skillnader Mellan Betongpannor & Tegelpannor

Betongpannor har en imponerande teknisk livslängd som kan sträcka sig från 50 upp till 70-80 år. Men det är viktigt att notera att de inte nödvändigtvis åldras graciöst.

Med tiden kan de blekna och även bli offer för lavar, som kan skada betongens struktur. Medan de är hållbara, behöver de mer underhåll för att behålla sitt utseende över tid.

Tegelpannor, å andra sidan, inte bara har en längre teknisk livslängd (70-80 år eller mer), de åldras också vackert. De behåller sin färg och struktur över tid, vilket gör dem till ett estetiskt tilltalande val.

Men det är viktigt att komma ihåg att de kan vara mer benägna att läcka och kan också bli en grogrund för takmossa.

Materialskillnader och dess Egenskaper

Betongpannor är tillverkade av cement och ytbehandlas med järnoxidpigment och vattenbaserad färg. Detta gör dem oerhört tåliga och väl lämpade för nordiska klimat med dess varierande väderförhållanden som snö, regn och storm.

Tegelpannor är gjorda av naturligt ler-material och bränns i en tegelugn. De är ett mer miljövänligt val och deras naturliga andningsegenskaper minskar risken för kondens i taket. De är dock inte lika stötsäkra som betongpannor.

byta takpannor själv

Läggningsprocess: En Fråga om Skicklighet

Betongpannor är i allmänhet lättare att installera, speciellt för den oerfarne. De har konsekvent storlek, vilket gör dem enklare att passa och de är mindre benägna att brytas under installationsprocessen.

Tegelpannor kräver mer färdighet att lägga. De har naturligt varierande storlekar och måste placeras mycket noggrant på taket. Trots deras skönhet, är de inte det mest användarvänliga materialet för DIY-projekt.

Designskillnader

Betongpannor kan vara ett utmärkt val för moderna hus. De är tillgängliga i en rad olika färger och kan verkligen förbättra en byggnads övergripande utseende.

Tegelpannor har en naturlig, rustik charm som kan vara särskilt tilltalande i lantliga miljöer. Dessutom har de förmågan att åldras vackert, vilket bidrar till deras övergripande estetik.

Slutsats och Rekommendationer

Valet mellan betongpannor och tegelpannor kommer ofta ner till personliga preferenser, budget och vilken typ av underhåll du är beredd att hantera. Om du letar efter ett mer kostnadseffektivt och användarvänligt alternativ, är betongpannor ett bra val. De är särskilt lämpliga för dem som kanske vill ta sig an takläggning som ett DIY-projekt.

Å andra sidan, om estetik och långsiktig hållbarhet är högre upp på din prioriteringslista, och du har en budget som kan sträcka sig lite längre, är tegelpannor det självklara valet. De inte bara håller längre men åldras också vackert, vilket kan höja din fastighets estetiska och ekonomiska värde.

Oavsett ditt val, rekommenderar vi att du konsulterar en professionell innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Det kan också vara värdefullt att överväga de långsiktiga kostnaderna för underhåll och eventuella reparationer, inte bara den initiala installationskostnaden.

Mer Läsning Från Oss