Tegelpannor: Pris, Fördelar, Nackdelar & Mer

1 400 - 1 800 kr per kvadratmeter

210 000 - 270 000 kr i total genomsnittlig kostnad


Det kostar i genomsnitt cirka 1 400 - 1 800 kronor per kvadratmeter att lägga tegelpannor på sitt tak. För ett hem med en takyta på 150 kvm, innebär detta en genomsnittlig total kostnad på 210 000 - 270 000 kronor.

 • Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Tegelpannor: Pris, Fördelar, Nackdelar & Mer

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 30, 2023

Om du har vandrat genom gamla stadsdelar eller landsbygden, har du säkert lagt märke till de ikoniska, terracottafärgade taken som utstrålar en tidlös charm.

Dessa tak, med sin unika estetik och hållbarhet, är oftast klädda i tegelpannor.

Denna guide ämnar ge dig en djupare förståelse för vad tegelpannor är, deras prisaspekter, och varför de kan vara det perfekta valet för ditt nästa byggprojekt.

Vad är Tegelpannor?

Tegelpannor är keramiska plattor, vanligtvis i en varm terracottafärg, som har använts i flera århundraden som taktäckningsmaterial. I Sverige sträcker sig användningen av tegelpannor tillbaka till 1100-talet, och deras hållbarhet har stått tidens prov.

Om du är miljömedveten är tegelpannor ett utmärkt val. De kan återanvändas, vilket minimerar avfall. Om en panna går sönder, är det också enkelt att byta ut just den delen utan att behöva störa hela taket.

tegelpannor och pris

Pris För Att Lägga Tegelpannor

Tegelpannor är en av de mer exklusiva valen när det kommer till takmaterial, med priser som vanligtvis börjar på 250 kr/m² och kan sträcka sig upp till omkring 500 kr/m².

Om du inkluderar arbetskostnader för installation av både innertak och yttertak, kan den totala genomsnittskostnaden för ett tegeltak landa på omkring 1600 kr per kvadratmeter.

Det är dock viktigt att notera att dessa priser kan variera betydligt, från så lågt som 1200 kr per kvm till så högt som 3000 kr per kvm.

Det innebär att om du har ett hus med ett tak på 150 kvm kan detta kosta dig från så lite som 180 000 kronor, hela vägen upp till 450 000 kronor.

Liksom med betongpannor, varierar kostnaden för tegelpannor beroende på stil, mönster och märke. Det finns olika kvalitets- och prisnivåer att välja mellan, vilket gör det möjligt att anpassa ditt val efter din budget och estetiska preferenser.

Vad Påverkar Priset För Att Lägga Tak Med Tegelpannor?

Förståelsen av vad som faktiskt påverkar kostnaden för att lägga ett tegeltak kan göra budgetprocessen mycket enklare. Här är några nyckelfaktorer att tänka på:

Materialvalets Påverkan på Kostnad

När du väljer material för ditt tak är det viktigt att överväga inte bara estetiken, utan också kostnaden. Olika typer av tegelpannor har olika prisnivåer, och ditt val kan betydligt påverka den totala kostnaden för ditt takprojekt.

Här är en översiktlig tabell och kort förklaring av några vanliga typer av tegelpannor och deras relativa kostnader.

Typ av Panna

PRIS

egenskaper

Platta

Låg

Enkel design, mångsidig

Spanska

Medel till Hög

Böjda, bra dränering

Pannplattor

Låg till Medel

Lätta, mångsidiga

Mission

Medel

Fler vattenkanaler

Franska

Medel

Bra dränering, teknisk

Riviera

Medel

Platt botten, sällsynt

Barrel

Hög

Unik design

olika typer av tegelpannor
 • Platta - Platta takpannor är bland de mest prisvärda och enkla att installera. De passar väl med de flesta hemstilar och är därför ett populärt val.
 • Spanska - Spanska tegelpannor är elegant böjda och har bra vattenavledning. De är dyrare än platta pannor och passar bäst i regniga klimat.
 • Pannplattor - Dessa är lätta och mångsidiga, vilket gör dem lättare och oftast billigare att installera. De kan användas på olika taklutningar.
 • Double Roman - Double Roman pannor har flera små vattenkanaler, vilket gör dem svårare och därmed dyrare att installera jämfört med platta pannor.
 • Franska - Franska pannor har en komplex design med bra dränering men kräver också mer arbete vid installationen, vilket ökar kostnaden.
 • Riviera - Dessa pannor är liknande uppdragsdesignen men är sällsynta, vilket driver upp priset.
 • Barrel - Dessa är vanligtvis de dyraste att installera på grund av sin unika design.

Takets storlek och höjd

Storleken på ditt tak är en av de mest framträdande faktorerna för kostnaden. Ju större takytan, desto mer material och arbete krävs.

Detta inkluderar inte bara antalet tegelpannor som behövs, utan också underlagsmaterial, isolering och arbetskostnader.

tegelpannor fint hus

Takets utformning

Ett tak med många vinklar, hörn eller komplexa former kan göra arbetet mer tidskrävande och därmed dyrare. I kontrast blir arbetet mindre komplicerat med stora regelbundna ytor, vilket kan göra att kvadratmeterpriset blir något lägre.

Varje extra element som skorstenar och takkupor kan komplicera arbetet. Dessa strukturer kräver specialbehandling och extra material, vilket kan öka kostnaden betydligt.

Skick på taket

Takets nuvarande skick spelar en stor roll. Om taket är i bra kondition och fritt från fukt- och rötskador, kommer renoveringsarbetet sannolikt att bli mindre omfattande.

Men var uppmärksam, även ett tak som ser bra ut kan dölja dolda problem som bara blir uppenbara när renoveringsarbetet börjar.

Husets höjd och takvinkel

Husets höjd och takets lutningsvinkel påverkar vilken typ av byggställningar som behövs. Ett högt hus eller ett brant tak kan kräva specialställningar och eventuellt säkerhetsutrustning, vilket ökar kostnaden.

För att få en exakt kostnadsuppskattning är det alltid bäst att konsultera med en erfaren takläggare som kan göra en grundlig utvärdering av ditt specifika tak och förutsättningar

För- och nackdelar med Tegelpannor som Taktäckning

Om du funderar på att investera i ett tegeltak, är det viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra. Här går vi igenom några av de mest framträdande aspekterna:

Fördelar med Tegelpannor

 1. Lättare Vikt: Tegelpannor väger mindre än både betongpannor och skiffer, vilket minskar belastningen på byggnadens struktur.
 2. Estetisk Patina: Över tid utvecklar tegelpannor en vacker patina som förhöjer takets estetiska värde.
 3. Lång Livslängd: Med rätt skötsel kan tegelpannor hålla i flera hundra år.
 4. Andrahandsvärde: Om du byter taktäckningsmaterial kan du sälja de gamla tegelpannorna.
 5. Återvinning: Ersättningspannor kan ofta köpas från byggåtervinningar.
 6. Miljövänligt: Lera, det basmaterial som tegelpannor tillverkas av, är hållbart och miljövänligt.
 7. Ålderdomlig Charm: Användning av begagnade tegelpannor kan ge ett nybyggt hus ett äldre utseende.
 8. Kulturhistoriskt Värde: Tegeltak kan förhöja det kulturhistoriska värdet på äldre byggnader.
 9. Modernare Uttryck: Med glaserade tegelpannor kan man uppnå ett modernare estetiskt intryck.

Nackdelar med Tegelpannor

 1. Begränsade Färgval: Till skillnad från betongpannor, finns det färre kulörer att välja bland.
 2. Ökad Känslighet: Tegelpannor är tunnare och kan lätt spricka om man går felaktigt på dem.
 3. Vindkänslighet: Lättare vikt gör dem mer sårbara för att blåsa av i kraftig vind eller storm.
 4. Komplex Installation: De kräver en mer omfattande kunskap för att installera, särskilt enkupiga pannor.
 5. Taklutning: Minst 22 graders lutning rekommenderas för att förhindra vattenintrång.
 6. Kontinuerligt Läktavstånd: Tegelpannor kräver ett jämnt avstånd mellan läkterna.
 7. Expertis Krävs: Om du inte är erfaren med tegeltakläggning, rekommenderas det att anlita en specialist.
lägga tegelpannor

Hur du underhåller ett tegeltak

Att ha ett tegeltak som står emot tidens tand kräver lite omsorg. Här är några snabba tips:

 1. Årlig Inspektion: Gå igenom taket en gång om året. Byt ut skadade eller lösa pannor direkt.
 2. Lyssna på Klangen: Knacka på pannorna. En sprucken klang kan indikera en dold spricka, och den pannan bör bytas ut.
 3. Ha Reservpannor: Förvara extra tegelpannor på en säker plats, som garage eller källare. Om du saknar sådana, kolla byggåtervinningar eller specialiserade takentreprenörer.
 4. Anpassa efter Området: Om du har många träd nära huset, beskär dem regelbundet. Fallande grenar är en vanlig orsak till takskador.
 5. Skötsel av Hängrännor: Rensa hängrännorna från löv och skräp varje höst och vår för att undvika vattenansamlingar och skador på takstrukturen.
 6. Möjlig Återanvändning: Skadade pannor kan ibland kapas och användas i mindre synliga områden som kring skorstenar.
 7. Håll det Rent: Mossa och alger är mestadels kosmetiska problem och kan enkelt tvättas bort med en högtryckstvätt.

Med rätt skötsel kan ett tegeltak hålla i generationer, så det lönar sig att vara uppmärksam och proaktiv i underhållet.

Vanliga Frågor om Lertegeltak

Hur många år håller ett tak av lertegel?

Ett lertegeltak kan vara en långsiktig investering, som i många fall håller mellan 50 till 100 år. Detta förutsätter dock korrekt installation och regelbundet underhåll.

Är lertegel lämpliga för snöiga klimat?

Absolut, lertegel fungerar utmärkt i snöiga klimat. De är resistenta mot vattenskador och bidrar till en varmare inomhusmiljö. Det är dock viktigt att genomföra årliga inspektioner och underhåll.

Kan lertegel bidra till att minska energikostnaderna?

Ja, tack vare lerteglets värmeisolerande egenskaper kan du förvänta dig minskade energikostnader. Det håller värmen ute under sommaren och inne under vintern.

Kan du installera lertegeltakläggning Själv?

Lertegeltakläggning är inget DIY-projekt. Det kräver professionell expertis på grund av teglets vikt och känslighet. För bästa resultat bör du anlita en kvalificerad takläggare.

Håller tegeltak huset svalare?

Ja, lertegel är mycket effektiva för att blockera värmeintrång, vilket gör dem idealiska för varmare klimat. Därför är de ofta ett populärt val i sydvästra regioner.

När bör jag byta ut mitt lertegeltak?

Om du märker tecken som spruckna pannor, fläckar på takfoten eller ett förfallet undertak, kan det vara dags att överväga reparation eller utbyte av ditt lertegeltak.

Varför är lertegel så dyrt?

Lertegelpannor kräver en komplex tillverkningsprocess för att säkerställa deras hållbarhet och styrka, vilket bidrar till den högre kostnaden jämfört med andra takmaterial.

Kan man kapa tegelpannor?

Ja, det är möjligt att kapa tegelpannor för att passa särskilda områden på taket, som runt skorstenar eller takkupor. Detta bör dock göras av en professionell för att säkerställa att takets integritet inte äventyras.

Kan man använda gamla tegelpannor?

Ja, begagnade lertegelpannor kan återanvändas och integreras med nya pannor. Detta kan vara särskilt användbart om du vill bibehålla ett äldre hus utseende eller om du letar efter mer kostnadseffektiva lösningar.

Mer Läsning Från Oss