Hur Installerar Man Takfönster?

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 31, 2023

hur an installerar takfönster

Vem älskar inte att bli badad i naturligt ljus medan man blickar upp på en klarblå himmel eller en stjärnprydd natt?

Installera ett takfönster i din fastighet och ge dina rum både ljus och rymd, samtidigt som du får en utsikt värd att skriva hem om.

Och tro det eller ej, det här är ett projekt du potentiellt kan ta dig an själv.

Kostnad för att Byta eller Installera Takfönster

Att förstå kostnaden för att byta eller installera ett takfönster är avgörande för att kunna budgetera projektet korrekt.

Arbetskostnaden för att installera ett takfönster varierar beroende på vilken hantverkare du anlitar, men ett allmänt pris att ha i åtanke är ungefär 700 kr per timme. I genomsnitt tar det mellan 10 och 20 arbetstimmar att slutföra installationen.

Tidsåtgång för Installation:

  • För proffs: Cirka 2 arbetsdagar, mellan 10-15 arbetstimmar
  • För en händig amatör: Cirka 2 arbetsdagar, mellan 15-20 arbetstimmar
typer av takfönster

Beroende på dessa faktorer kan du beräkna en ungefärlig kostnad för arbetskraften. Observera att detta är en grundläggande uppskattning och att faktiska kostnader kan variera beroende på flera faktorer, inklusive eventuella strukturella förändringar som måste göras eller materialval.

För att få en mer exakt kostnadsbild rekommenderar vi att du samlar in offerter från flera hantverkare och jämför dessa. Detta kan ge dig en mer komplett bild av de potentiella kostnaderna för ditt projekt.

Att Tänka På Innan Du Installerar eller Byter Ett Takfönster

Innan du sätter igång med projektet att installera ett takfönster, är det viktigt att ta ställning till flera aspekter som kan påverka både funktion och estetik.

Här är några kritiska faktorer att ha i åtanke:

  • Placering - Ett takfönster kan förvandla en mörk vrå till en ljus och luftig oas. Men var ska fönstret sitta för att uppnå den effekten? Det beror på utrymmets funktion och dina personliga preferenser.
  • Funktion - Hur du planerar att använda rummet spelar en stor roll. I ett sovrum eller lekrum kan ett takfönster vara en utmärkt idé. Men i ett vardagsrum kan det vara en källa till irritation om det bländar TV-skärmen.
  • Storlek - Ett större fönster låter in mer ljus, men du måste också ta hänsyn till takets strukturella förutsättningar. Det är inte bara att såga loss bjälkar och sparrar hur som helst.
  • Ventilation - Att inkludera en ventilationslösning i ditt takfönster kan skapa en bättre luftcirkulation i rummet, vilket är en icke-försumbar bonus.
  • Solskydd - Om du inte vill vakna upp i gryningen varje dag, överväg att inkludera persienner eller mörkläggningsgardiner i din installation. Fjärrstyrda alternativ kan vara en god idé för fönster som sitter högt upp och är svåra att nå.
  • Fjärrstyrning - Modern teknologi gör det möjligt att styra fönster och gardiner med en enkel knapptryckning, vilket är praktiskt för svåråtkomliga fönster.
  • Avancerade Alternativ - Om du är villig att investera lite mer, finns det fönster som automatiskt stänger sig vid regn eller justerar gardinens position beroende på temperatur.
  • Bygglov - Glöm inte att du oftast behöver bygglov för att installera ett nytt takfönster. Så kolla upp de lokala bestämmelserna innan du börjar.
fint takfönster i vardagsrum

Sätta in Takfönster Själv: En Steg-för-Steg Guide

Om du har byggvana, rätt verktyg och lite tid att investera, är det fullt möjligt att sätta in ditt eget takfönster.

Men kom ihåg, det här är ingen lekplats för totala nybörjare, och det är viktigt att ha rätt taksäkerhet på plats om du behöver vistas ute på taket. 

1. Förberedelser och Uppmätning

Först börjar du med att ta bort takbeklädnaden där fönstret ska sättas in. Genom att öppna upp vid takfoten kan du lokalisera var läkten sitter.

Därefter sågar du upp ett hål i taket, allt ner till husets inre snedvägg.

Fäst en regel i botten av hålet som fönstret kommer att vila på—och se till att den är helt vågrätt.

2. Montering och Fästning

När du har ett hål som är ungefär 2-5 cm bredare än ditt fönster, fäst vinkelbeslag på fönsterkarmen.

Placera fönstret på bottenregeln och vicka det ner tills det når den övre regeln. 

Justera så att luftfickorna är jämnt fördelade innan du skruvar fast fönstret.

3. Utvändig Tätning

Första steget i att täta fönstret är att använda en självhäftande plissékrage på fönstrets underkant.

Tryck kragen fast mot takpannorna och fixera den med en skena och tre skruvar. 

Fortsätt att täta enligt monteringsanvisningarna, och anpassa eventuella närliggande takpannor med en vinkelslip.

4. Invändig Tätning och Avslut

För att förhindra fukt och luftläckage, skapar du en fuktspärr bakom fönstret.

Detta görs genom att såga upp ett hål från insidan och montera en smyg med fuktspärr. 

Använd folie, tejp, och lim för att säkerställa maximal tätning.

Skruva fast smygarna i de förmonterade stålskenorna, och avsluta med att måla smygarna i samma färg som väggen för en sömlös look.

Om du följer dessa steg noggrant, kommer du inte bara att spara pengar men också få den tillfredsställelsen som kommer av att ha genomfört ett sådant projekt på egen hand.

Avslutningsvis Om Att Installera Takfönster

Att installera ett takfönster kan verka som en komplex uppgift, men med rätt förberedelser och insikt kan det bli en givande investering.

Inte bara förbättrar det ditt hems utseende, det kan också öka värdet på din fastighet och ge dig en bättre livskvalitet. 

Så oavsett om du väljer att anlita proffs eller ta saken i egna händer, är resultatet en ljusare, mer luftig och helt enkelt mer fantastisk livsmiljö.

Mer Läsning Från Oss