Vad Kostar Det Att Byta Takfönster? Din Fullständiga Prisguide

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 29, 2023

montera ett bra takfönster

Många står inför frågan om vad det egentligen kostar att byta eller installera ett nytt takfönster.

Det är ingen enkel fråga att besvara, då priset kan fluktuera beroende på en rad olika faktorer som märke och modell, antalet fönster, storlek och geografisk placering.

I den här artikeln tar vi en djupdykning i kostnaderna kring takfönsterinstallation och hur ROT-avdraget kan påverka den slutgiltiga summan.

Varför Installera ett Nytt Takfönster?

I Sverige har takkupor länge varit populära, men de ger ofta inte samma ljusinsläpp som ett takfönster.

Om du är på jakt efter att verkligen lysa upp ditt hem och skapa en öppnare, luftigare atmosfär, är takfönstret det självklara valet.

kostnad för att isntallera takfönster

Det kan tyckas som en större investering, men det behöver inte nödvändigtvis vara fallet. Eftersom installationen vanligtvis involverar endast ett eller ett fåtal fönster, behöver inte kostnaderna skjuta i höjden.

Kostnad för Installation av Takfönster – Göra Det Själv

Om du är händig och vill ta dig an utmaningen att installera ett takfönster själv, bör du först och främst räkna med kostnaden för själva fönstret.

Priset för ett standardstorlek takfönster ligger mellan 5 000 och 6 000 kronor. Detta pris kan dock stiga om du väljer extra stora fönster eller kupolfönster.

Dessutom kan vissa hinder som takreglar eller takstolar som behöver bytas ut inför installationen addera extra kostnader till projektet.

Kostnad för Professionell Installation

Om du väljer att anlita en professionell för jobbet, kommer arbetskostnaden att ligga mellan 350 och 650 kronor per timme.

En normal installation tar vanligtvis mellan 10 och 20 timmar, vilket innebär att arbetskostnaden i sig kan hamna mellan 3 500 och 13 000 kronor. Denna kostnad kommer utöver priset för själva fönstret, som som nämnt tidigare ligger mellan 5 000 och 6 000 kronor.

Det ger en total genomsnittlig kostnad på cirka 9 000 – 14 000 kronor för ett normalstort fönster inklusive arbetskostnader och ROT-avdraget.

PRISEXEMPEL takfönster

kostnad

Materialkostnad fönster

4 000 - 6 000 kronor

Arbetskostnad (10-20 h)

3 500 - 13 000 kronor

Totalkostnad innan ROT-avdrag

7 500 - 19 000 kronor

Rot-avdrag (30% av arbetskotnader)

2 250 - 3 900 kronor

Totalkostnad efter ROT-avdrag

5 250 - 15 100 kronor

Om du bor i en större stad som Stockholm, Malmö eller Göteborg, bör du vara medveten om att arbetskostnaderna generellt är 10 till 20% högre jämfört med mindre städer.

Faktorer som Påverkar Kostnaden för att Byta Takfönster

Att byta eller installera ett nytt takfönster är en investering som kan variera i kostnad beroende på flera olika faktorer.

Här går vi igenom några av de mest betydande aspekterna som kan påverka det slutliga priset.

Materialkostnader

Takfönster kommer i en mängd olika material, och varje material har sina egna fördelar och nackdelar som också påverkar priset.

 • PVC-fönster: Dessa är generellt billigare och underhållsfria, vilket gör dem till ett populärt val för många husägare.
 • Träfönster: Dessa fönster har en lång livslängd och passar bra i traditionella trähus. De kräver dock regelbunden underhåll i form av slipning, skrapning och målning, vilket kan leda till högre långsiktiga kostnader.
 • Aluminiumfönster: Dessa ligger ofta i en högre prisklass men är mycket hållbara och kräver mindre underhåll.
fint takfönster i vardagsrum

U-värde

U-värdet på fönstret är en annan viktig faktor att beakta. Det representerar fönstrets förmåga att isolera värme och är ett mått på hur värmetätt fönstret är.

Ett fönster med ett lågt U-värde är bättre isolerat och kan därför vara mer kostnadseffektivt på lång sikt. Detta eftersom det inte bara håller värmen inne under kalla månader, utan också hindrar överdriven värmeinströmning under varma månader.

Typ av Fönster

När du funderar på att installera ett takfönster är det viktigt att tänka igenom vilken typ av fönster som bäst uppfyller dina behov.

Olika typer av fönster har olika funktioner, och dessa kan i sin tur påverka det slutliga priset. Här är några faktorer att beakta:

Fönsterhängning

 • Pivåhängt: Denna typ av fönster är sidofäst och kan monteras i en rad olika taklutningar, från 15° till 90°. Dessutom kan fönsterbågen rotera 180°, vilket gör det mycket flexibelt. Fönstret öppnas med ett handtag som sitter på dess ovankant, vilket är praktiskt om det står möbler under fönstret.
 • Topphängt: Detta fönster är fäst i underkanten av ramen och har en annan mekanism för öppning och stängning.

Solskydd och Mörkläggning

Det kan vara värt att investera i persienner eller mörkläggningsgardiner, särskilt om fönstret är placerat i ett sovrum eller annat utrymme där ljuskontroll är viktig.

Fjärrstyrning

Om fönstret är placerat högt upp och svårt att nå kan fjärrstyrda lösningar vara en god idé. Dessa låter dig öppna och stänga fönstret eller dess gardiner med en fjärrkontroll.

Avancerade Alternativ

Det finns även mer avancerade fönsterlösningar som erbjuder automatiska funktioner, såsom att stänga fönstret när det börjar regna eller dra för gardinen när temperaturen blir för hög.

Dessa smarta funktioner kommer med en högre kostnad, men kan vara en praktisk investering beroende på dina behov och hur fönstret är placerat.

hjälp med att byta takfönster

Placering & Utformning

Placeringen av ditt takfönster kan ha en betydande inverkan på det slutliga priset för installationen. Här är några viktiga aspekter att beakta:

 • Taktyp - Har du tegelpannor, plåttak eller kanske ett papptak? Olika material kan kräva olika typer av installation och därmed olika kostnader. Till exempel kan ett plåttak kräva en mer arbetsintensiv installation jämfört med ett papptak.
 • Taklutning - Takets lutning är en annan viktig faktor. Om du vet vilken lutning ditt tak har, kan det vara bra att notera detta, annars kan du räkna ut det här. Vissa fönstertyper är mer lämpliga för platta tak, medan andra fungerar bättre på lutande tak. Det kan även vara så att en brantare lutning kräver extra arbete, vilket i sin tur kan öka kostnaden.
 • Väderstreck - Fönstrets placering i förhållande till väderstrecken kan också påverka din upplevelse av ljuset i rummet. Ett fönster i norrläge kommer att ge ett kyligt och mjukt ljus, medan ett fönster i öst eller väst kommer att ge ett varmt och gyllene ljus. Ett fönster mot söder kommer att släppa in mycket starkt ljus. Denna aspekt påverkar kanske inte direkt kostnaden för installationen, men det är viktigt att tänka igenom för att du ska bli nöjd med slutresultatet.

Arbetskostnad och DIY-alternativ

Om du funderar på att installera ett takfönster själv, finns det några viktiga saker att tänka på.

För det första bör du noggrant läsa igenom manualen och säkerställa att du har allt det nödvändiga verktyget och materialet.

Om du redan har ett befintligt takfönster kan det vara enklare att byta ut delar som gångjärn och packningar, snarare än att installera ett helt nytt fönster.

Om du inte är bekväm med att göra det själv eller om det är ditt första försök, rekommenderar vi att anlita en professionell för jobbet. Det kan vara mer kostnadseffektivt i det långa loppet, särskilt om du räknar med tiden du skulle behöva investera i projektet. Använd vår tjänst för att göra det smidigt.

För de som är intresserade av att ta sig an detta som ett DIY-projekt har vi en specifik guide som går igenom hur man monterar ett takfönster steg för steg.

ROT-Avdrag

När det gäller finansiering av projektet kan du dra nytta av ROT-avdraget, som är en skattereduktion för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget motsvarar 30% av arbetskostnaden.

Om du planerar att anlita en professionell för att utföra arbetet, se till att informera dem om att du vill utnyttja ROT-avdraget. De kommer då att kunna göra de nödvändiga justeringarna i fakturan och hjälpa dig med de administrativa aspekterna av avdraget.

Genom att utnyttja ROT-avdraget kan du alltså sänka den totala kostnaden avsevärt, vilket gör det ännu mer kostnadseffektivt att satsa på ett nytt takfönster.

hur an installerar takfönster

Bygglov

För det mesta krävs det ett bygglov för att installera ett takfönster, eftersom det förändrar husets utseende.

Det är viktigt att kontrollera med din kommun för att förstå de exakta reglerna och ansöka om bygglov i god tid.

Bygglovskraven för takfönster kan variera beroende på var din fastighet är belägen:

 • Inom Detaljplanerat Område - Om din byggnad ligger inom ett område med detaljplan krävs det bygglov för att installera takfönster som är större än 0,5 kvadratmeter.
 • Inom Områdesbestämmelser - Även här kan det finnas krav på bygglov, så det är klokt att kolla upp detta innan du påbörjar projektet.
 • Utanför Planlagda Områden - Om din fastighet ligger utanför områden med detaljplan eller områdesbestämmelser, behöver du generellt inte bygglov för att installera takfönster.
 • Takfönster vs. Takkupa - Det är viktigt att notera att ett takfönster inte är detsamma som en takkupa och räknas därför inte som en attefallsåtgärd. Ett litet takfönster med en fönsterarea på max 0,5 kvadratmeter kräver inte bygglov, förutsatt att det inte strider mot andra lokala regelverk.

Avslutningsvis Om Att Byta Takfönster

Att investera i ett nytt takfönster kan ha flera fördelar, från att öka ljusinsläppet till att förbättra bostadens estetiska utseende.

Medan initialkostnaderna kan vara en viktig faktor att beakta, är det värt att notera de långsiktiga fördelarna, inklusive ökat bostadsvärde och energieffektivitet.

Med ROT-avdraget kan du dessutom spara en hel del på arbetskostnaden. Se till att planera ordentligt och rådgör med proffs för att säkerställa att ditt nya takfönster blir en framgång.

Mer Läsning Från Oss