Hur Du Tvättar Taket Själv: En Guide Till Takrengöring

Admin
Författare

Uppdaterad oktober 18, 2023

tvätta taket själv

Taket över ditt huvud skyddar dig mot allt från regn och snö till solens brännande strålar.

Men har du någonsin tänkt på att ditt tak också behöver lite omtanke för att kunna göra sitt jobb effektivt? Just som du rengör ditt hus och tar hand om trädgården, är takvård en nödvändig del av fastighetsskötsel.

I den här guiden dyker vi djupt in i världen av takpannor – hur du rengör och tvättar dem på egen hand, hur ofta du bör göra det, och vad det skulle kosta att anlita proffs för jobbet.

Varför Tvätta Taket?

Livslängd och estetik är två ord som summerar varför takpannor behöver tvättas. Ett rent tak är inte bara vackert att titta på; det ökar också husets värde. Särskilt om du funderar på att sälja ditt hem, kan ett välvårdat tak göra en stor skillnad.

Generellt rekommenderas en årlig besiktning och rengöring. Detta kan dock variera beroende på miljöfaktorer och väderstreck huset är exponerat för.

Har du ett nytt tak? Då räcker det oftast med en tvätt efter tre till fyra år. Ett tecken på att det är dags är när en grön beläggning börjar synas på takpannorna.

tvätta taket före och efcter

Skyddsbeläggning

En viktig detalj att notera är skyddsbeläggningen på takpannorna. Om denna är intakt, kan du fortsätta tvätta taket som vanligt.

Ett enkel test för att kolla skyddsbeläggningen är att hälla lite vatten på en panna. Om pannan absorberar vattnet istället för att leda bort det, är skyddsbeläggningen sannolikt försvunnen.

Så Tvättar Du Taket Själv

Här är en enkel, steg-för-steg guide om hur du kan göra det själv.

Steg 1

Säkerhetskontroll

Innan du börjar, se till att du har rätt säkerhetsanordningar. En säkerhetslina rekommenderas starkt när du går upp på taket.

Steg 2

Tidpunkt och Väder

Välj en dag mellan april och september för rengöring. Kontrollera väderprognosen; det ska inte regna, eftersom rengöringsmedlet kan rinna av innan det får effekt.

steg 3

Ta bort Ytlig Smuts

Använd en sopborste eller en takskrapa för att ta bort löv, mossa och annan ytlig smuts från taket.

steg 4

Välj Rengöringsmedel

Det finns olika typer av rengöringsmedel för tak. Vissa kopplas direkt till en vattenslang eller högtryckstvätt, medan andra blandas i en tryckspruta. Välj det som passar dig bäst.

steg 5

Applicera Rengöringsmedel

Sprid rengöringsmedlet jämnt över hela taket. Om du använder en högtryckstvätt, se till att inte använda för högt tryck.

steg 6

Låt Medlet Verka

Efter att du applicerat rengöringsmedlet är ditt arbete i stort sett klart. Medlet kommer att ta död på alger och mossrötter, och regnet kommer att skölja bort det så småningom.

Och där har du det—en guide till hur du tvättar och rengör ditt tak på egen hand. Det är enklare än man kan tro och väl värt tiden och ansträngningen.

Tvätt Av Olika Typer av Tak

Kan jag tvätta taket oavsett takets takbeklädnad? Svaret är att det beror på vilket material dina takpannor är gjorda av. 

Olika material har olika egenskaper och kräver därför olika behandlingsmetoder. Här är en tabell som visar de vanligaste materialtyperna och deras attribut:

Materialtyp

Egenskaper

Rekommenderad Tvättmetod

Betongpannor

Lätta att tvätta, tåliga

Kan tvättas själv med tryckspruta eller sopborste.

Plåttak

Känsliga, erfarenhet krävs

Bäst att anlita en expert för rengöring.

Eternittak

Innehåller asbest, miljöfarligt

Undvik att tvätta, rör inte. Anlita en specialist om nödvändigt.

Lertak

Sköra och tunna pannor

Kan tvättas själv men var försiktig. Använd en ställning eller stege, undvik att gå direkt på taket.

Mer Om Varje Materialtyp:

  • Betongpannor: Dessa är tåliga och enkla att hantera, vilket gör dem lämpliga för DIY-rengöring. Använd en sopborste eller tryckspruta för att få bort smuts och mossa.
  • Plåttak: Detta material är lite känsligare och kräver en viss grad av erfarenhet för säker och effektiv rengöring. Om du inte är säker, är det bäst att anlita en expert.
  • Eternittak: Eternit innehåller asbest, vilket är skadligt både för dig och för miljön. Detta material är ofta också gammalt och slitet, så det är bäst att låta det vara och konsultera en expert om det behöver åtgärdas.
  • Lertak: Dessa pannor är sköra och kan lätt skadas om du går på dem. Därför bör du använda en ställning eller stege när du tvättar dem. Lertak kan du i regel tvätta själv med hjälp av en tryckspruta.

Så Håller du Taket Rent: Förebyggande Metoder

Efter att du har tvättat ditt tak är det viktigt att vidta några förebyggande åtgärder för att hålla det rent och i bra skick. Här är några tips som kommer att vara till stor nytta.

Regelbunden Rengöring

Rengör takpannorna regelbundet för att förhindra upphopning av smuts, mossa och alger. Genom att hålla taket rent, säkerställer du att fukt inte ansamlas, vilket är viktigt för strukturell integritet och estetik.

Inspektion och Underhåll

Se till att inspektera och underhålla ditt tak regelbundet. Om det finns några skadade eller trasiga takpannor bör de åtgärdas eller bytas ut omedelbart. Detta förhindrar att smuts och mossa ansamlas i sprickor eller hål.

Koppar- eller Zinkband

Om ditt tak har en benägenhet att samla på sig mycket mossa eller lav, överväg att installera koppar- eller zinkband. Dessa band fästs längs takpannorna och avger kemikalier som är giftiga för växtligheten när det regnar. Detta kommer inte bara att döda befintlig mossa och lav, utan också förhindra ny växt.

rengöringsmedel på taktvätt

Viktiga Tips för Taksäkerhet

Att ta sig an uppgiften att tvätta hustaket själv är inte utan sina risker. Om du är en nybörjare eller till och med en erfaren husägare, är det viktigt att ta säkerheten på största allvar. Här är några säkerhetstips du definitivt bör beakta.

  • Säkerhetssele är A och O - Använd alltid en säkerhetssele. En sele kan vara en livräddare om du ramlar eller tappar balansen. Det tillför också en extra nivå av trygghet när du befinner dig högt upp.
  • Fyra Ögon Är Bättre Än Två - Se till att någon vet att du ska upp på taket. Ännu bättre, ha någon med dig som kan stå nedanför och hålla utkik. Det är alltid säkrare när fler ögon övervakar situationen.
  • Glidskydd under Stegen - Om du använder en stege, undvik att ställa den på trägolv. När trä blir blött blir det halt, så använd ett glidskydd för att hålla stegen stadig.
  • Halkrisk på Nya Takpannor - Har du nya takpannor? Var då extra försiktig. Takpannor kan bli mycket hala när de är blöta, så ta det lugnt och använd en takstege för bättre fotfäste.

Pris För Professionell Takrengöring

Att anlita en professionell firma för att tvätta taket kan vara en god investering för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess utseende.

För ett standardtak på omkring 150 kvadratmeter som tar cirka 14 timmar att tvätta, kan du förvänta dig en kostnad på drygt 11 000 kronor. Denna summa inkluderar både materialkostnad och arbete.

Det är värt att notera att priset ofta inkluderar en timkostnad på 600 kronor. Dessutom kan du dra nytta av ROT-avdraget, som ger dig möjlighet att dra av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan. I detta exempel skulle det innebära en besparing på 2520 kronor.

Att anlita en expert kan initialt verka dyrt, men det kan bli en ekonomisk vinst i det långa loppet genom att skydda taket mot skador och förlänga dess livslängd.

kostnad Takrengöring 150 kvm

pris

Arbetskostnad

8 400 kronor (14 tim x 600 kr)

Materialkostnad

2 500 kronor

ROT-avdrag

-2 520 kronor

Total kostnad

8 380 kronor

Bästa Årstiden att Tvätta Takpannor

Kan man tvätta taket oavsett årstid? Teoretiskt ja, men vi rekommenderar starkt att göra detta mellan april och september.

Denna period är optimal då vädret generellt är mildare. Sikta på en dag med solsken, lite vind och en temperatur runt 15℃ för bästa resultat.

Om du har en putsfasad, kan det dock vara fördelaktigt att tvätta taket när det regnar. Det minskar risken att smuts fastnar och torkar på fasaden, vilket kan vara svårt att ta bort senare.

Är det Okej att Använda Högtryckstvätt?

När det kommer till att tvätta tak med högtryckstvätt, är svaret tydligt: undvik det. Användning av högtryckstvätt kan vara riskabelt om du inte är helt bekant med dess funktion och kan leda till skador på takpannorna.

Istället rekommenderar vi att du använder en tryckspruta för denna typ av arbete. Detta är en skonsammare metod som fortfarande är effektiv för att rengöra taket.

Avslutningsvis Om Att Tvätta Taket Själv

Att regelbundet rengöra ditt tak är inte bara en fråga om estetik, det är också ett effektivt sätt att förlänga dess livslängd. Smuts, mossa och andra organiska material kan med tiden bryta ner takmaterialet och leda till skador som vattenläckage och strukturella problem. Därför är det viktigt att inte försumma denna del av ditt husunderhåll.

Följ våra rekommenderade riktlinjer för hur och när du ska tvätta ditt tak, baserat på vilket material det är gjort av. Genom att göra detta kan du minimera risken för skador och potentiellt spara tusentals kronor i framtida reparationer.

Så nästa gång solen skiner och termometern visar en behaglig temperatur, överväg att göra en insats för ditt tak. Det kommer både du och ditt hus att må bra av i det långa loppet.

Mer Läsning Från Oss